Sinoć su ispred katedrale, scenskom slikom “Moja duša bećarska…” scenarista Mirka Ćurića i redatelja Darka Milasa, svečano otvoreni 55. Đakovački vezovi.

Svečanost su otvorili izaslanica predsjednika Vlade i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, generalni konzul Mađarske u Hrvatskoj Janos Fuzik i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Generalni konzul izrazio je čast što je upravo Mađarska zemlja partner ovakvoj jednoj manifestaciji, a ministrica Tramišak Vezove je nazvala najvećim festivalom tradicije u Hrvatskoj.

Zadovoljstvo održavanjem ovogodišnjih Vezova izrazio je i gradonačelnik Mandarić koji je pozdravio okupljeno mnoštvo među kojima smo mogli vidjeti župana Ivana Anušića, Vladimira Šeksa, nadbiskupa Đuru Hranića te ostale uvažene goste.

Đakovčani okupljeni ispred katedrale, ali i svi okupljeni ispred malih ekrana, mogli su uživati u više od sat vremena glazbe i glume uz scensku sliku “Moja duša bećarska…”. Scenska slika koja slavi “bećarluk” vratila nas je u prošlost, u vrijeme raspadanja seoskih zadruga.

Program Đakovačkih vezova nastavlja se danas i sutra. Kompletan program 55. Đakovačkih vezova možete vidjeti ovdje.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo