Danas, 12. travnja 2022. godine, upriličeno je svečano otvorenje novouređenog srednjoškolskog igrališta u Đakovu. Uređenje srednjoškolskog igrališta, kao zajednički projekt Osječko-baranjske županije i Grada Đakova, pokrenut je 2015. godine te je igralište prvo dobilo atletsku tartan stazu i odgovarajuću rasvjetu. Ove su godine obnovljeni košarkaško, rukometno, odbojkaško igralište i staza za trčanje te su napravljeni skakalište za skok u dalj i teren za bacanje kugle. Ovu, posljednju, fazu sanacije financirao je grad Đakovo. Čitav projekt sanacije vrijedan je 2.600.000 kn

Na današnjem svečanom otvorenju prvo je sve srdačno pozdravio ravnatelj đakovačke Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Zlatko Mrkić. Prošao je kroz kronologiju obnove igrališta i ukratko ispričao što se sve ondje radilo te se zahvalio svima koji su sudjelovali na ovom projektu, posebno županu Ivanu Anušiću i gradonačelniku Marinu Mandariću, koji su prepoznali važnost obnove ovoga igrališta.

U ime Grada Đakova sve je pozdravio gradonačelnik Mandarić koji se također ukratko osvrnuo na projekt:

“Ovaj projekt, iz razloga što je na javnom prostoru i što je vidljiv, najbolji je pokazatelj kako suradnja Grada i Županije treba izgledati. Ovo igralište neće služiti samo učenicima i profesorima đakovačkih srednjih škola, nego i svim Đakovčanima koji se budu koristili ovim sportskim centrom u središtu grada. Prekrasno je vidjeti da ovdje uvijek nekoga ima. Iskoristio bih priliku zahvaliti se županu Anušiću jer je prepoznao ovaj projekt koji će nam svima biti na čast.”

Svoje oduševljenje novouređenim igralištem nije krio niti župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić:

“Ovaj projekt započeli smo s Gradom i sa školama koje djeluju na ovom području. Prvo smo napravili tartan i rasvjetu, a sada kada sam došao vidim da je i Grad Đakovo nastavio nadograđivati projekt. Moram reći da sam više nego iznenađen, ugodno iznenađen izgledom i funkcionalnošću ovih terena. Tereni su prilagođeni najmodernijim standardima 21. stoljeća kao što i sami vidite. Puni su djece i rekreativaca koji ovdje navečer dolaze, a to i je smisao ovakvog sportskog terena. Sportska infrastruktura nam u konačnici fali. Imamo je dovoljno, ali ne u onoj mjeri koliko bi je trebalo biti da bismo mogli podizati sportske standarde.”

Dodao je još kako je ovaj projekt jedan nadstandard u usporedbi s onim što možemo vidjeti u okolnim mjestima ili gradovima.

Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog mladih, koji će sada imati mogućnost za još kvalitetnije bavljenje sportom i na taj način će se skloniti od izazova koje donosi Internet, ulica, alkohol i droga.

Na samom kraju izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Gradom Đakovom i najavio nastavak ovakvih projekata na području cijele Osječko-baranjske županije.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo