Povodom obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije u velikoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku je jučer, 2. svibnja, održana svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

Sjednici su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, saborski zastupnik Krunoslav Katičić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, više saborskih zastupnika među kojima i Marin Mandarić, ujedno gradonačelnik Grada Đakova, potom nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić te brojni drugi visoki uzvanici.

Napon pozdravnih riječi i zahvale gostima i uzvanicima na dolasku, župan Ivan Anušić podsjetio je na hrvatske branitelje i civile i njihovu žrtvu u obrambenom i Domovinskom ratu te naglasio da su zaslužni što danas ovdje stojimo ponosni na neovisnu Republiku Hrvatsku.

Župan je govorio o brojnim investicijama naglasivši da županijski proračun za 2022. godinu iznosi rekordnih 1,9 milijardi kuna, što je najsnažniji pokazatelj oporavka, rasta i smjera županijskog gospodarstva, na području županije ugovoreni su europski projekti vrijedni 7,2 milijarde kuna, pri kraju je izgradnja kapitalnih županijskih projekata – Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće, gospodarskog centra, srednje škole Donji Miholjac.

Nazočnima su se potom obratili Krunoslav Katičić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je uz čestitanje Dana OBŽ rekao da mu je drago što je ovo obilježavanje provodi tako dostojanstveno i svečano. Istaknuo je kako se u Slavoniji osjeća veliki zamah, entuzijazam i napredak te da su vidljivi rezultati Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Izdvojio je važne investicije u prometnu infrastrukturu, poput Koridora Vc čija je ukupna dužina u Hrvatskoj 88 kilometara, a ovog ljeta bit će gotovi i radovi na dionici od Osijeka do Belog Manastira, uz obilaznicu kod Belog Manastira.

– Nakon toga se raspisuje natječaj za dionicu do mađarske granice i do kraja ovoga mandata imat ćemo u potpunosti završenu autocestu koja povezuje hrvatsko-mađarsku granicu s Bosnom i Hercegovinom, do Svilaja – rekao je premijer.

Svečani program vodila je nacionalna dramska prvakinja HNK-a Sandra Lončarić, a svojim umjetničkim nastupom uveličali su ga popularna pjevačica i kantautorica Mia Dimšić, Vokalni sastav Akvarel i Tamburaški kvintet Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Život i rad Županije prezentiran je i kroz kratki dokumentarni film.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo