Nadbiskupijska se zajednica prigodnom svečanošću u četvrtak 11. listopada spominje 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, kada je papa Benedikt XVI. u novoj Metropoliji 18. lipnja 2008. povezao Đakovačko-osječku nadbiskupiju te Požešku i Srijemsku biskupiju. Tog će poslijepodneva u Đakovo stići mnogobrojni biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, vjeroučitelji, župni suradnici, ministranti i hodočasnici iz svih dijelova Nadbiskupije. U katedrali prvostolnici svetog Petra nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama Državnog tajništva Svete Stolice, u 17.30 predvodit će zahvalno euharistijsko slavlje, izvijestio je nadbiskupijski Tiskovni ured (TU). Hodočašće je nazvano “U krilu sveopće Crkve”, a svečanoj će hodočasničkoj misi prethoditi zajednički molitveni pripravni program od 17 sati.

Uz mons. Gallaghera zahvalnu će misu u katedrali u četvrtak, u zajednici s očekivanim mnoštvom vjernika, služiti kardinal Josip Bozanić, prvi đakovačko-osječki metropolit Marin Srakić, nadbiskup Đuro Hranić, biskupi Antun Škvorčević i Đuro Gašparović, kao i drugi biskupi Hrvatske biskupske konferencije.

Osnivanjem Đakovačko-osječke crkvene pokrajine ponovno uspostavljena Srijemska biskupija

Podsjetimo, Sveti je Otac prije 10 godina ponovno ustanovio Biskupiju srijemsku, dotad pripojenu Biskupiji đakovačkoj i biskupom imenovao mons. Đuru Gašparovića. Uspostavio je i Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu te uzdigao Biskupiju đakovačko-osječku na metropolitansko sjedište, dokidajući u naslovu pridjev bosanska, a dodavši joj pridjev osječka, čime je Osijeku u nazivu Nadbiskupije priznat status najvećega regionalnog središta, što odgovara geografsko-društvenome okviru. Dodijelio joj je kao sufraganske biskupije Srijemsku i Požešku biskupiju, koje su prethodno pripadale Hrvatsko-slavonskoj crkvenoj pokrajini, a mons. Marina Srakića, biskupa đakovačkog i srijemskog, imenovao je za prvoga nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječkog. Mons. Srakić svoju je službu obavljao do 5. srpnja 2013., kada je umirovljen, a papa Franjo za novoga je nadbiskupa i metropolita imenovao dotadašnjeg pomoćnog biskupa mons. Đuru Hranića.

Danijel Geošić