Nakon odličnog je svibanjskog nastupa u Maloj dvorani Lisinskog pjevačica, glumica i kantautorica Maja Posavec u petak navečer nastupila u svome Đakovu, pred svojom publikom, u Centru za kulturu. Uz pratnju benda Hotel, kojemu je ona, kako u šali tvrdi, samo “recepcionarka”, svestrana je i talentirana Đakovčanka promovirala prvi solo album nazvan “Kada ne bih imala strah” s 12 pjesama na kojima je radila proteklih osam godina. Za razliku od vrckavih melodija Majinog bivšega benda Detoura, koje najčešće osvajaju na prvo slušanje, “Kada ne bih imala strah” je ponešto laganiji album, prepun balada i s vrlo minimalističkim glazbenim podlogama, zbog čega, slažu se glazbeni recenzenti, njezin zavodljiv glas dolazi u prvi plan.

Duboko osmišljene, proživljene i otpjevane; preživljene pjesme

Svaka je od pjesama novog albuma primjer kako se iskrenošću, lijepim melodijama i refrenima, vrlo dobrim aranžmanima i čvrstom izvedbom može doći do vrhunskog rezultata. Ne samo zato što skladbe potpisuje svojim imenom, nego i način na koji ih izvodi govori da su to “njene” pjesme. Duboko osmišljene, proživljene i otpjevane; preživljene. Jer, nisu samo tehnika i iskustvo, njezin glas i instrumenti, donijeli to do srca publike. To nešto što rijetko možemo čuti na našim pozornicama, u malim dvoranama velikih i malih gradova ove male i skučene geografske činjenice. Skučene i stisnute, ne samo geografski, već i duboko potisnutih, neiskazanih osjećaja i jasnoće njihova izraza. Čak i kad su u pitanju metafore intime jasna nam je dubina predstavljenog. I, ne manje važno, i kad “obrađuje” starije stvari iz Detoura, nije samo žanrovski pomak, npr. reggae, ono što ih čini “njenima”. Teško da će neka druga moći tako otpjevati i te pjesme, napisao je u osvrtu na Majin đakovački koncert Music Box.

Pomalo (od popa) “odmaknuta” Maja

– Bilo je izazovno skupiti pjesme, koje su nastajale u raznim fazama, na jedan cjeloviti skup. Od početka sam album zamišljala kao eklektičan spoj glazbenih stilova s kojima sam se igrala na raznim mjestima, od benda Detour do kazališta. Kada me netko pita kojom se vrstom glazbe baviš, uvijek kažem pop. Ali moram priznati da na ovome albumu ima momenta koji odmiču od njega. I to sam ja u ovome trenutku. Pomalo odmaknuta, kaže o svomu prvijencu Maja Posavec. Autorica je svih pjesama, osim “Mediteranske”, čiji je tekst nastao po pjesmi “Između dva krika” Enesa Kiševića.

Uzme li se da je Majin vokal s Detourom prepoznatljivo obilježio radijski eter proteklih godina, ovaj je debitantski album “bez straha” za Maju početak profiliranja u solo vodama domaće glazbene scene, na kojoj zasigurno postoji prostor za stil koji ispada iz klasičnih pop okvira.

Danijel Geošić