Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić predvodio je večer uoči svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, zaštitnika grada Đakova, pjevanu liturgiju Prve večernje u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra. Uz pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, u molitvi su sudjelovali kanonici Prvostolnog kaptola, svećenici iz središnjih nadbiskupijskih ustanova, kao i zajednica Bogoslovnog sjemeništa sa svojim poglavarima i petoricom đakona koji su danas, na Petrovo,  zaređeni za svećenike. Svečanoj liturgiji nazočila je i zajednica Milosrdnih sestara Sv. Križa, predvođena provincijalnom poglavaricom s. Valerijom Široki te župljani đakovačke župe Svih svetih i predstavnici Grada Đakova sa gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Marinom Mandarićem, zamjenikom Antunom Galićem te pročelnicima Sanjom Rogoz-Šola i Miroslavom Klepom.

Na početku svoje pastirske riječi, biskup Ivan Ćurić, veliki prepošt Prvostolnog kaptola, kazao je kako se ove večeri u molitvi od srca povezuju i s nadbiskupom u miru Marinom Srakićem, „koji je trenutno u bolnici, a koji je zajedno s mons. Lukom Strgarom na današnji dan prije 40 godina postao članom Kaptola ove naše katedrale“. Podsjetio je kako je svetkovina Petrova uvijek bila osobit dan u đakovačkoj katedrali, koja ove godine obilježava 140. obljetnicu posvete, a potom i na riječi njezina graditelja biskupa Strossmayera, koji je te 1882. godine u svojoj Korizmenoj okružnici „pomno promišljao o temeljima kršćanske vjere – vjere na kojoj je sazdana Crkva, u čijem krilu raste, odgaja se i hrani osobna vjera svakog Kristova vjernika“.

Podsjetivši na Isusovo pitanje Petru: „Petre, ljubiš li me?“ te na Petrov početni otpor, biskup je naglasio kako ovdje, nakon iskustva zataje i razočaranja zbog Kristove smrti, otkrivamo jedan sasvim novi, obnoviteljski doživljaj, koji u susretu s Uskrsnulim vodi u potpuno drugom smjeru od tame i propasti Judine izdaje; posve suprotno – vodi u prepoznavanje blizine i zajedništva s Onim „koji nas je do kraja ljubio“ i poziva nas da ga nasljedujemo svojim životom, konkretnim djelima ljubavi prema bližnjima. Da u tome bude radosni navještaj koji nas ispunja, koji hrani i usmjerava naš poziv, sve naše korake i službe u krilu svete Crkve. „Braćo i sestre, neka vam je svima radosna i blagoslovljena svetkovina Petrova, naslovnika naše katedrale, ujedno i svetkovina nebeskih zaštitnika našega grada Đakova, svetih Petra i Pavla!“ – čestitao je biskup Ivan.

Na kraju liturgijskog slavlja okupljenima se obratio nadbiskup Đuro Hranić, čestitajući Prvostolnom kaptolu svetkovinu sv. Petra te pozdravljajući sve nazočne, među kojima đakovačkog gradonačelnika Marina Mandarića sa suradnicima, čestitajući im svetkovinu nebeskih zaštitnika Grada Đakova. Pozdrav i zahvalu uputio je biskupu Ćuriću te Samostanu Milosrdnih Sestara sv. Križa za svu suradnju i za sestrinsku pomoć i podršku u ostvarenju evangelizacijskoga poslanja ove nadbiskupijske zajednice te za skrb i brigu njihovih sestara oko katedrale.

„Petar je sa svojim momentima gorljivog prianjanja uz Isusa, ali i s momentima slabosti i okretanja leđa Isusu, veoma sličan nama. A i mi njemu. Neka nam svetkovina apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla bude i povlaštena prilika da svatko za sebe i svi zajedno ispitamo svoju ljubav prema Isusu i svoje iskreno predanje njemu te za molitvu da nas Gospodin sve primi nesavršene, kao što je primio i sv. Petra te sv. Pavla, te da nas upotrijebi za dobrobit svoje Crkve i rast svoga kraljevstva“, poručio je okupljenima nadbiskup Hranić.

Liturgijskom slavlju prethodili su zavjetni zazivi nebeskim zaštitnicima Grada Đakova sv. Petru i Pavlu, s molitvom za pokoj svim prethodnim naraštajima stanovnika ovoga grada.

Čestitku građanima uputio je i gradonačelnik Marin Mandarić rekavši kako danas slavimo svetkovinu apostolskih prvaka koji bdiju nad našim Đakovom te molimo za njihov zagovor.

Izvor|Foto: DJOS/Anica Banović/ Grad Đakovo