Dok je u nekim mjestima tradicija uoči Međunarodnog praznika rada podizati „Majpan“ odnosno svibanjsko stablo kao znak proljeća, buđenja novog života, u đakovačkom prigradskom naselju Novi Perkovci podižu se, kako ih mještani zovu – FILIPARKE. Tako je skupina mještana predvođena predsjednikom Vijeća mjesnog odbora Ivanom Adrićem postavila u selu dvije Filiparke. Adrić kaže kako ova tradicija u njihovom selu traje od kada on pamti, i puno, puno duže.

“U prijašnje vrijeme drugi su podizali ovakva stabla i pisali „Živio 1. maj“, a kod nas u selu je taj običaj vezan uz svibanjske pobožnosti pa je kod nas znalo biti natpisa „Živjele prve svibanjske pobožnosti“. Nekada se palila i vatra no sada tog običaja više nema. Ostao je običaj da se Filiparke dovezu iz šume i postave u selu gdje stoje do zadnjeg dana svibnja. Onda idu u simboličnu prodaju. Novcem od te prodaje opet se napravi prigodno slavlje za mještane”, pojašnjava Ivan Adrić.

Dvije Filiparke visoke su gotovo deset metara.Njihovo postavljanje potpomogao je i zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Antun Galić.

Izvor: Grad Đakovo