„Upaljena svjetiljka izraz je života koji gori. Plamti iz čiste ljubavi koja zahvaća, krijepi i podržava. Redovničko posvećenje ljubav je koja gori i pretvara se u svjetlo svjedočenja. Svjetiljka svijetli, ali se i troši. Svijetli zato što unutra sagorijeva kap po kap, a njezino gorivo potrebno je dopunjavati ne vodom čavrljanja, ne parom prividnosti, nego uljem ljubavi!“ – rekao je nadbiskup đakovačko-osječki u miru Marin Srakić, predvodeći na Blagdan Prikazanja Isusova u Hramu – Svijećnicu, svečano večernje misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra.

Slavlje je započelo svečanom procesijom i blagoslovom svijeća. Uz nadbiskupa Marina, koji je toga dana proslavio svoj imendan i obilježio 31. obljetnicu biskupskog ređenja, oko oltara su bili nadbiskup Đuro Hranić, pomoćni biskup Ivan Ćurić te još sedmorica svećenika. Kako je ujedno bio i Dan posvećenog života, slavlju su nazočile brojne sestre sv. Križa iz đakovačkog samostana.

U svojoj homiliji nadbiskup Marin govorio je o napretku čovječanstva koje je čovjeku dalo moć nad ljudskim životom koja se nekoliko desetljeća ranije nije mogla niti zamisliti. Podsjetio je na riječi sv. pape Ivana Pavla II. koji je u svojoj enciklici Redemptor hominis naglasio kako se naše vrijeme pojavljuje kao vrijeme silnog napretka, ali također i kao vrijeme višestruke prijetnje ljudima.

„Danas se nameću mnoga zamršena pitanja u vezi sa fizičkim životom čovjeka; između ostalih i pitanje: kako se čovjek vlada u odnosu prema vrednoti ‘života’? Kako se u stvarnom svijetu stvarno postupa prema životu? Postoji cijeli niz činjenica na temelju kojih nam se čini da nikad do sad čovječanstvo nije pokazalo takvo poštovanje prema životu kao danas (drastično smanjenje smrti dojenčadi, produžen ljudski vijek, pronalazak lijekova za nekada smrtne bolesti…). S druge strane, postoji niz činjenica koje očito pokazuju sasvim suprotno vladanje, tj. vladanje protiv života: izgladnjelost, pothranjenosti, prometne nesreće koje odnose ogroman broj života, pobačaji milijuna ljudskih bića…)“, ukazao je na proturječnosti propovjednik.

Okupljenima je potom naglasio kako je za nas kršćane tjelesni život jedno od najuzvišenijih dobara, vrijeme milosti u kojem se dokazujemo i iskušavamo, vrijeme koje nam je dano da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, vrijeme u kojem utjelovljujemo vrednote u vlastito biće i u ljudsku povijest, u kojem poosobljujemo vrednote ljubavi, dobrote, radosti, mira, pravednosti… „Za kršćanina ljudski život je i dar i zadaća – svaki čovjek nositelj je božanskog plana. To je plan koji se neodjeljivo tiče same osobe i cijele ljudske zajednice. Ljudski život je otajstvo, tajna nezamislive, nepovredive vrijednosti. Raspolagati ljudskim životom, vlastitim ili tuđim, tako da ga se uništi, ujedno je naduta umišljenost uništiti ostvarenje Božjeg plana, to je prisvajanje vlasti koja jedino pripada Bogu – Gospodaru života i smrti“, rekao je mons. Srakić zaključujući svoju homiliju.

Čestitka nadbiskupa Đure

Na kraju misnog slavlja imendansku čestitku svome predšasniku uputio je nadbiskup Đuro. „Kličemo dragom Bogu hvala za sva Njegova velika djela koja nam učini po Vama kao svećeniku i našem biskupu te po Vašem služenju i djelovanju u našoj mjesnoj i domovinskoj Crkvi… Hvalimo Boga jer je očito da Vas Blažena Djevica Marija majčinski trajno prati i svojim nebeskim zagovorom štiti u svim Vašim službama i nastojanjima, jer vidimo da je milost Božja bila i ostala s Vama kroz sve Vaše nastupe, stavove i odluke u svim važnim službama koje ste obavljali, a i sada u mirovini kao skromnog, zadovoljnog, punog vedrine, plemenitog…“, čulo se među ostalim u čestitki nadbiskupa Đure.

„Zahvalni smo Vam za sve, ponosni i radosni zbog svega što nam Gospodin pruža po Vašem svećeničkom i biskupskom služenju. Želimo i molimo da po majčinskom zagovoru vaše nebeske zaštitnice BDM i dalje ostanete usidreni u iskustvu Božje blizine i zaštite, njegova nadahnuća i ljubavi te da obdareni zdravljem među nama i dalje, kroz još mnoge godine, budete svjetlo Kristove istine, uprisutnitelj njegove proročke riječi i svećeničke službe te da još mnogo godina svojom prisutnošću i savjetom u sve nas unosite mir, sigurnost, dalekovidnost ii postojanost kršćanske nade“, zaključio je u čestitki nadbiskup Đuro. Kako je nadbiskup Marin kapucinski trećoredac, njemu i svim časnim sestrama nadbiskup je čestitao i Dan posvećenog života, a prisutnima koji nose ime BDM čestitao je imendan.

Zahvaljujući za lijepe želje i čestitke, nadbiskup u miru primio je buket cvijeća od đakovačke obitelji Gašpar koja ima četvero djece te je izrazio radost koju osjeti kada mu ljudi kažu da mole za njega. Dodao je: „To je dobro. Neka nas molitva sjedini i ohrabri da možemo do kraja života biti svjetlo. Neke naše svijeće stišavaju se i dogorijevaju, do Božje volje, a onda ćemo ugledati onu pravu svjetlost radi koje živimo, a ta svijetlost je Krist Gospodin.“

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija/Anica Banović