Gradonačelnik Marin Mandarić večeras je upalio prvu svijeću adventskog vijenca na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, čime je počeo Advent u Đakovu. Manifestaciju na tragu prošlogodišnjeg, iznimno uspješnog i od građana pozdravljenog prosinačkoga programa organiziraju Grad, Turistička zajednica i Univerzal, uz suorganizatora Državnu ergelu Đakovo. Tako su već danas prijepodne počele adventske vožnje gradskim ulicama kočijom Državne ergele i jahanje za djecu “Moj advent na lipicancu” u Ergelinoj zatvorenoj jahaonici.

Duhovni je program paljenja prve svijeće, u duhu Lukina Evanđelja nazvane Svijećom budnosti ili Budilicom, pripao Župi Dobrog Pastira, čiji je župnik Josip Ivešić blagoslovio adventski vijenac. Nakon toga je gradonačelnik Mandarić u društvu djevojčice odjevene u anđela, mališana đakovačkih vrtića i na Trgu okupljenih sugrađana, upalio svijeću. Program je glazbeno pratio zbor Župe Dobrog Pastira, izvodeći adventske pjesme “Padaj s neba” i “Rosite, nebesa”, dok je prigodnu misao pročitao učenik 7.a razreda OŠ Josipa Antuna Ćolnića Marino Jukić.

Po zaključenju paljenja prve svijeće, kako je najavljeno, upaljena je i blagdanska rasvjeta Strossmayerova trga s tisuću dekorativnih lampica, što je izazvalo oduševljenje okupljenih malih i velikih sugrađana. Brojni su se već fotografirali ispred adventskog vijenca i velike božićne jelke.

Detalji ovogodišnjeg programa Advent u Đakovu bit će poznati nakon konferencije za medije organizatora Adventa u ponedjeljak.

Danijel Geošić, foto: Maja Muškić