Od kako je krajem 19. stoljeća u Njemačkoj proizveden prvi automobil, koncepcija prometa u potpunosti se promijenila. Prometovanje je postalo puno brže i jednostavnije, a sama prometna sredstva modernizirala su se iz godine u godinu.

Kako bi se takav promet održao pristupilo se sve većoj gradnji cesta, koja je opet dovela do porasta broja automobila, što je opet dovelo do dvije negativne posljedice razvoja prometa – gužve i zagađenje.

Danas se naši gradovi suočavaju s prometnim zagušenjima, onečišćenjem zraka, bukom uzrokovanom gustim prometom te bitno smanjenim prostorom za socijalnu interakciju. Problemi zbog korištenja velikog broja automobila u gradovima, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su pokretanje “Svjetskog dana bez automobila” koji se obilježava 22. rujna.

Cilj je obilježavanja Svjetskog dana bez automobila ohrabriti nas kako bismo se barem na jedan dan oslanjali na druge oblike prijevoza i smanjili onečišćenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport.

Osim globalnog zatopljenja i drugi čimbenici prometa predstavljaju opasnost za zdravlje. Procjenjuje se da od prometnih nesreća smrtno stradava oko 1,25 milijuna ljudi godišnje

Imajući u vidu sve navedeno, jedan dan u godini izbjegavajmo korištenje automobila i umjesto njih se koristimo javnim prijevozom, a možda nas dan bez automobila sve potakne i ohrabri da promijenimo osobne navike i više pješačimo i bicikliramo.

Za sve one koji žele promijeniti svoje navike i krenuti više s bicikliranjem, tu je Bike shop Ljubas sa svojim poslovnicama u Đakovu, Osijeku i Našicama, gdje možete pronaći različite modele bicikala po akcijskim cijenama. Među njima ističu izvrsne bicikle bugarskog brenda DRAG koji polako osvajaju svjetsko tržište. Osim bicikala kod njih možete pronaći i veliki izbor biciklističke opreme.

Igor Kretonić
Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Foto: ilustracija/Unsplash