Povodom obilježavanja Svjetskog dana biciklista u vremenu od 9:00 do 11:00 sati, policijski službenici su proveli aktivnosti i mjere na području Policijske uprave osječko-baranjske sukladno aktivnostima lokalnog preventivnog projekta „Biciklirajmo, biciklističkom“ .

Kako je područje Osječko-baranjske županije izuzetno povoljno za razvoj biciklizma kao sporta i rekreacije, bicikli se na području Grada Osijeka često koriste i kao prijevozno sredstvo kod obavljanja svakodnevnih poslova kao što je odlazak na posao, u školu i slično, dok se biciklom kao prijevoznim sredstvom koristi veliki broj osoba različite životne dobi.

Porast broja motornih vozila, te širenje i prenamjena gradskih površina namijenjenih kretanju biciklista smanjuje sigurno odvijanje biciklističkog prometa. Biciklistički promet u gradovima je ponekad reguliran pravilima za cestovna motorna vozila, a ponekad pravilima za pješake što dodatno otežava sigurno i nesmetano odvijanje biciklističkog prometa.

Odjel prevencije je svoje aktivnosti kroz preventivni projekt „Biciklirajmo biciklističkom“ usmjerio na informiranje i edukaciju građana o aktualnim zakonskim propisima koji reguliraju status biciklista u prometu kao i sve češće korištenih električnih romobila, a sve u cilju reduciranja broja stradavanja kao i sveukupnog broja prekršaja i kaznenih djela iz domene prometa.

Odjel prevencije i policijski službenici Policijskih postaja s područja Policijske uprave osječko-baranjske građane su informirali o nužnosti poznavanja i poštivanja prometnih propisa, budući da na taj način direktno pridonose poboljšanju vlastite ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Kako bi se tijekom vožnje biciklom i romobilom izbjegle neželjene posljedice, policijski službenici su građane uputili da posebnu pozornost usmjere na mjere prevencije poput nošenja zaštitne opreme – kacige posebno kod mladih i djece, reflektirajućeg prsluka u slučaju smanjenje vidljivosti ili noću.

Također je građanima skrenuta pozornost da pri svakodnevnoj vožnji ne zaborave koristiti znakove rukama kojima upoznaju druge sudionike što će učiniti, te na taj način spriječe nastanak prometnih nesreća.

Biciklisti koji su tijekom vožnje uočeni kako se propisno kreću, nagrađeni su prigodnim nagradama. Tom prilikom su im uručeni reflektirajući prsluci za odrasle osobe i reflektirajuće navlake za žbice za djecu.

Izvor|Foto: PU osječko-baranjska