Prepuni dojmova članovi KUD-a Tena vratili su se jučer rano ujutro iz Rusije, gdje su gostujući na Međunarodnome festivalu folklora “Zlatno kolo” u gradovima Vladimiru, Kovrovu i Suzdalu proveli nezaboravnih tjedan dana, doznajemo od potpredsjednika KUD-a Mate Ručevića. Uz Tenine Slavonske kraljice, “Zlatno kolo” okupilo je folklorne grupe iz Austrije, Poljske, Italije, Španjolske, ali i predstavnike zemlje domaćina, a organizator je bilo Ministarstvo kulture Ruske Federacije.

Na otvorenju festivala Tena se u prepunom gradskom kazalištu u Vladimiru prošlog ponedjeljka predstavila prigorskim plesovima. Đakovački je ansambl domaćoj publici dan kasnije u Kovrovu, drugom po veličini gradu tamošnje regije, pružio izvrsno pripremljen cjelovečernji koncert s plesovima Podravine, Linđom i koreografijom Baranje i Bunjevačkog, uz neizostavne slavonske pjesme. Iako je publika od samoga početka svaku točku ispraćala velikim pljeskom, ovacije, pa čak i suze, izazvale su na kraju poznate ruske pjesme “Podmoskovske večeri” i “Katyusha”. Đakovčani su večernji koncert izveli i u srijedu u turističkom kompleksu u Suzdalu, gdje su bile smještene sve gostujuće skupine.

Tenini članovi nipošto nisu propustili turistički doživjeti Moskvu danju i noću, posjetili su i Kremlj, vozili se moskovskim metroom, a oni s malo više “putničkoga” iskustva u glas su se složili da je ruska prijestolnica možda i najljepši grad u kojemu su ikada bili. Impresioniralo ih je gotovo sve – od starih povijesnih objekata i novih nebodera, kojih se ne bi postidio ni New York, do čistoće gradskih ulica i osjećaja sigurnosti, čak i u sitnim noćnim satima.

Tijekom svih je nastupa publika bila upoznata s kulturom svake države iz koje dolaze grupe u pjesmi i plesu, pa su se tijekom Teninih nastupa na velikome zaslonu iza pozornice vrtjeli videospotovi brojnih prirodnih znamenitosti Lijepe Naše, što je dokaz više da Tena ne promovira tek svoje Đakovo i Slavoniju, već i cijelu Hrvatsku.

Danijel Geošić, foto: KUD Tena