Tradicionalnim programom “Slavonijo, zemljo plemenita” u Strossmayerovom perivoju, u sklopu kojega je birano najbolje nošeno narodno ruho, spušten je zastor 52. Đakovačkih vezova. Stručni žiri nije imao nimalo lagan posao. U konkurenciji djevojaka najljepšom je na koncu proglašena Matea Lakušić iz Slavonskoga Broda. Matea je bila odjenuta u nošnju iz Gornje Bebrine, čija je posebnost tkana marama, karakteristična samo za taj, brodski kraj. Prva je pratilja postala Dunja Grgurević iz Završja, a druga je pratilja bila Josipa Mitrović iz Semeljaca. Semeljci su ponijeli i titulu najboljega momka zahvaljujući Mirku Mihaljeviću koji je nosio zastavu semeljačke Gospe. Uz rame mu je stao našički “baja” Miroslav Šarić, dok je na trećem mjestu Dario Novoselac iz Strošinaca.

U kategoriji snaša najbolje “ruvo” nosila je Marina Barić iz Vukovara s obnovljenom nošnjom iz Duboševice, druga je Ana Vrbat iz Otoka, a treća najbolja snaša Ivana Matijašević iz Novoga Grada.

Još su dvije djevojke posebno istaknute prikladnim priznanjima – Marina Vuksanović iz Kupine dobila je pohvalu žirija za vlastoručno izrađenu nošnju, a najfotogeničnija je djevojka Gabrijela Kurtešić iz Beravaca.

Svim sudionicima Đakovačkih vezova, gostima, posjetiteljima i publici, zatvarajući manifestaciju, čestitao je gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Marin Mandarić. – Ovogodišnji su renovirani Vezovi u svojih 18 dana pokazali da smo na dobrom putu i da tako trebamo nastaviti. Posebno mi je zadovoljstvo što smo ugostili drage goste iz daleke Ukrajine, prve zemlje partnera Đakovačkih vezova, koji su cijeli tjedan boravili u Đakovu. U Europskoj smo godini kulturne baštine Vezove htjeli malo “otvoriti” i u mislim da smo u tome uspjeli, poručio je Mandarić.

Danijel Geošić, foto: Šokački portal