Na brojnim portalima iskočila je vijest kako su jučer poznati influenceri iz cijeloga svijeta posjetili Đakovo. Njih 12 obišlo je katedralu, Pastuharnu, Ivandvor, vinske podrume, Borovik i Gorjane. Dio je to kampanje Hrvatske turističke zajednice pod nazivom „Visit Slavonija, share Slavonija“, za koju u HTZ-u tvrde kako je pun pogodak.

Kampanja je to koja je svoje ishodište pronašla u različitim društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, Twitter i slično. Društvene su to mreže koje broj korisnika mjere u milijardama i time su savršeno mjesto za reklamiranje.

Upravo tu na scenu stupaju takozvani influenceri. Ali što je to influencer? Koja je njegova uloga?

Definicija koju možemo pronaći na internetu, a opisuje riječ influencer kaže sljedeće:

„Riječ influencer u engleskome jeziku označuje općenito osobu ili skupinu osoba koja ima kakav utjecaj. U poslovnome jeziku nazivom influencer u engleskome se jeziku označuje osoba ili skupina osoba koji mogu utjecati na poslovne odluke zbog svojega ugleda, položaja ili veza te čije mišljenje i djelovanje ima veću težinu nego mišljenje ili djelovanje njihovih kolega ili usporedivih skupina. U hrvatskome se jeziku, u poslovnome žargonu, engleska riječ influencer upotrebljava u tome značenju, ali ona ne pripada standardnomu jeziku. Ta se riječ upotrebljava također, i u engleskome i hrvatskome, u vezi s društvenim mrežama i popularnošću koju osoba ili skupina na njima ima. Influenceri su u tome kontekstu često novinari, poznate osobe te stručnjaci u pojedinim područjima. Osobe su to koje na društvenim mrežama imaju mnogo sljedbenika.“

Ukratko sročeno, influenceri su utjecajne osobe, u ovome slučaju osobe koje imaju mnogo pratitelja na društvenim mrežama (nekoliko milijuna). Njihov izvor prihoda je reklamiranje pojedinih proizvoda, osoba, mjesta i slično.

U ovom slučaju, influenceri imaju zadatak reklamirati Slavoniju, a time i Đakovo na brojnim društvenim mrežama i u najboljem svijetlu ih prikazati milijunima korisnika. Njihov posjet Đakovu učinit će da se Đakovo u najboljem svijetlu prikaže milijunima korisnicima društvenih mreža i da se na taj način poveća broj turista u gradu i okolici.

Svakako je ovo hvale vrijedan projekt HTZ-a, u kojemu su prepoznali svijet društvenih mreža kao idealno mjesto za reklamu. Sada se samo možemo nadati pozitivnoj reakciji korisnika društvenih mreža na informacije koje će influenceri prenijeti o Đakovu.

Igor Kretonić