Potaknut aktualnostima press konferencijom se danas oglasio bivši gradonačelnik Đakova i vijećnik Gradskog vijeća Zoran Vinković. Na nedavno ponovljenu ocjenu aktualnoga gradonačelnika Marina Mandarića o zatečenome neredu u gradskoj upravi zbog 25 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, Vinković mu odgovara: Grad Đakovo 31. prosinca 2016. “vrijedio” je 381 milijun kuna. Nenaplaćenih je gradskih prihoda, priznaje, u tom trenutku 28 milijuna kuna, uzrok čemu treba tražiti u gospodarskoj situaciji, posebno stečajnim postupcima velike većine tvrtki, gdje je Grad bio u zadnjem isplatnom redu pa nije mogao naplatiti vlastita potraživanja. Stvarna su potraživanja Grada za Vinkovićevih mandata, kaže, smanjena za 60%.

Vinković o održavanju Strossmayerova perivoja u njegovo vrijeme:

Na osnovi studije revitalizacije Alke Turalije prije nekoliko godina izvađeno je oko 150 samoniklih i dotrajalih stabala u Strossmayerovu perivoju i zamijenjeno novima. Prema toj su studiji izgrađene staze, uređeni amfiteatar i pozornica te postavljeni proturi za javnu rasvjetu.

Osvrnuo se na natpise upozorenja na ulazima u Strossmayerov perivoj. – Natpis da građani ulaze na vlastitu odgovornost je, bez da nekoga uvrijedim, stvarni idiotizam. Preporučio bih da se umjesto znakova na ulazima u grad Đakovo “Welcome, Willkommen, Benvenuti” stavi da se ulazi na vlastitu odgovornost. Na osnovi studije revitalizacije Strossmayerova perivoja, koja je izrađena prije nekoliko godina, Grad Đakovo sustavno je radio na održavanju Strossmayerova parka, Maloga parka i Parka pobjede. Nažalost, za ovo što se sada događa odgovorni su u Gradu i Univerzalu. Očito nisu mislili da perivoj treba održavati na vrlo jednostavan način; obavijesti se inspektor zaštite prirode i dotrajalo se stablo, prema toj studiji, zamijeni istom vrstom novog stabla, kazao je Vinković.

Gradonačelnik će razgovarati s gradonačelnikom

Zasmetalo mu je i što se Marin Mandarić pojavljuje na izbornoj listi za vijeća mjesnih odbora na nedjeljnim izborima. Očito će, tumači Vinković, gradonačelnik razgovarati s gradonačelnikom. – Isto su napravili i zamjenici pa na taj način očito žele zatomiti i najniži dio demokracije. Ova je gradska vlast, ne stavljajući u taj kontekst program “Zaželi”, zaposlila dosad 50-ak sestrična, bratića, kumova i članova pa vjerojatno danas nitko s HDZ-ove liste s izbora 2017. nije nezaposlen, poručuje “ex” gradonačelnik s pressice koju ju je u pozivu svojim stilom naslovio “Tko vodi ovaj grad – tata ili sin?!”

Govoreći o sporu Grada i Radio Đakova, koji se svakodnevno i neprestano provlači eterom Radio Đakova, Vinković uporno ponavlja stajalište da je namjera vladajućih ugasiti Radio Đakovo i zagospodariti medijskim prostorom. – Jedini je njihov cilj neovisan medij pretvoriti u Đakovački list, mišljenja je. Međutim, sadašnji gradonačelnik Marin Mandarić to vidi drugačije. – Naša namjera, ponavljam, nije zatvoriti Radio i djelatnike poslati na ulicu! Odgovornost je za budućnost Radio Đakova na Upravi tvrtke i većinskoj suvlasnici i direktorici Mirjani Adrić, a ne na Gradu, rezolutan je Mandarić.  

Danijel Geošić