Film Dragana Bjelogrlića o životu kultnog pjevača Tome Zdravkovića, koji je izazvao veliki interes i kod hrvatske publike, stigao je i u đakovački Centar za kulturu.

Izvorno ime: Toma
Redatelj: Dragan Bjelogrlić
Uloge: Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković 
Žanr: biografski, drama
Trajanje: 146 minuta
Godina: 2021.
Država: Srbija

16.11.2021., utorak, 17.00 sati
19.11.2021., petak, 20.00 sati 

Film Toma je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirirale prilikom kompoziranja nekih od najvećih hitova. Osim toga, film zorno prikazuje njegov odnos s velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetičkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Tome, kroz film ćemo pratiti i živote poznatih umjetnika tog vremena poput Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih.

Toma je biografski film o Tomi Zdravkoviću, čovjeku koga ne pamtimo samo po njegovim pjesmama i načinu na koji ih je pjevao, već i kao velikog boema – po ponašanju i duši. Film prati dvije linije radnje – 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje njegovo liječenje, i pretvaranje tog poznanstva u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život – od djetinjstva u Pečenjevcima, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić, koje će presudno utjecati na njegovu karijeru, ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života.

Igor Kretonić
Izvor|Foto: Centar za kulturu