U Đakovu, u župi Svih Svetih dana 17. listopada 2020. godine pokrenuta je inicijativa za organizacijom trajnog euharistijskog klanjanja. Nakon Rijeke, Splita i Dubrovnika, na poticaj patera Justa Lofeuda, ova ideja je pokrenuta i u Đakovu s ciljem otvaranja kapele trajnoga klanjanja.

Susret je započeo misnim slavljem u župnoj crkvi Svih Svetih koje je predvodio domaći župnik Tomislav Ćorluka uz koncelebraciju p. Justa Lofeudea i župnog vikara Dominika Nedeljkovića. U propovijedi koju je održao na talijanskom, a koju je prevodio vlč. dr. Grgo Grbešić, p. Justo osvijetlio je lik sveca dana – svetog Ignacija Antihoijskog te protumačio važnost povezanosti Krista i Crkve objašnjavajući kako nema Isusa Krista bez Crkve. Susret je nastavljen euharistijskim klanjanjem u tišini i osobnoj molitvi. Nakon klanjanja p. Justo objasnio je sve detalje trajnog euharistijskoga klanjanja pozivajući sve Đakovčane da se uključe u ovu inicijativu.

Pater Justo Lofeudo, rodom iz Argentine, misionar je Presvetoga Sakramenta te putuje svijetom kao promotor inicijative trajnoga cjelodnevnoga i cjelonoćnog klanjanja. Diljem svijeta danas postoji više od tisuću kapelica u kojima je Presveti Oltarski Sakrament izložen 24 sata dnevno. Inicijativa je započela nakon II. Vatikanskog koncila na poticaj p. Martina Lucie, svećenika Kongregacije Presvetih srdaca Isusova i Marijina. On je krenuo sam, a potom je osnovao redovničku zajednicu koja promovira ovu inicijativu, a kojoj danas pripada i p. Justo. Sve je započelo u Sjedinjenim Američkim Državama gdje danas ima više od 500 kapelica, potom se inicijativa proširila na Filipine, Južnu Koreju, a nakon toga u europske države. Prva kapelica trajnog euharistijskog klanjanja u Hrvatskoj otvorena je u Dubrovniku 11. veljače 2019. godine.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija