Trčanje je zasigurno jedan od popularnijih oblika vježbanja. Ono nije ograničeno mjestom i vremenom, niti vam je potrebna skupa oprema. Trčati možete kad želite i gdje god želite, a ujedno je trčanje i jedna od najefikasnijih vrsta vježbanja ako želite poboljšati fizičko zdravlje i mentalno blagostanje. Ako želite poboljšati svoje performanse, štoperica će vam biti jako korisna.
Zašto je trčanje najbolja odluka koju ste donijeli?

Trčati možete svuda. Možete trčati po stazi koja je namijenjena baš za trčanje, ali možete trčati i po prirodi i spojiti ugodno s korisnim. Trčanjem po prirodi, otkrivajući staze i prekrasne prizore uz smirujući zvuk šume puni baterije, doprinosi zdravlju i pozitivno djeluje na raspoloženje. 

Trčanjem se povećava snaga i izdržljivost mišića, smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava kardiovaskularni sistem, snižava nivo kolesterola i triglicerida u krvi, pomaže u kontroli tjelesne težine, povećava elastičnost i pokretljivost zglobova i pomaže u održavanju optimalne tjelesne težine. Osim toga, trčanje također poboljšava mentalno zdravlje, smanjuje stres, povećava samopouzdanje i pomaže u održavanju dobrog raspoloženja. Uz sve navedeno ne čudi nas što je trčanje jedan od najpopularnijih sportova.

Kako uz pomoć štoperice poboljšati performanse? 

Već neko vrijeme trčite i sretni ste s sportom koji ste odabrali, no voljeli bi poboljšati svoje performanse, možda otrčati utrku ili samo pokušati poboljšati svoje osobno najbolje vrijeme? Onda će vam štoperica i te kako dobro doći. Kada trčite utrku, kao i kad se pripremate za istu, ključno je imati pravu opremu kako biste osigurali svoj uspjeh. Baš zato trkači koriste sportske štoperice kako bi pratili svoj napredak. 

Štoperica će vam reći koliko vam je vremena trebalo da otrčite određenu udaljenost, ali nije sve u najvećoj mogućoj brzini jer mnogi trkači koriste štopericu kako bi znali kada idu prebrzo ili presporo. Tijekom pripreme za utrku jako je korisno znati koje je vaše prosječno vrijeme kruga te znati ako trebate ubrzati ili usporiti.

Informacija o vremenu koje vam je potrebno za otrčani određenu udaljenost može vam pomoći u upravljanju tempom i ukupnim performansama trčanja te ćete tako biti u mogućnosti napraviti prilagodbe prema potrebi, no štopericu možete koristiti i na druge načine. Na primjer, mnogi trkači koriste štoperice za trčanje kako bi mjerili vrijeme tijekom treninga. Pomaže im da prate svoj napredak i vide poboljšanja tijekom vremena.

Kako trčanje ne isključuje nužno druge oblike tjelovježbe, štoperica vam može biti korisna i tijekom HIIT treninga. HIIT (High-Intensity Interval Training) trening je vrsta intervalnog treninga koji se sastoji od kratkih perioda intenzivnog vježbanja, koji su praćeni kratkim periodima odmora ili manje intenzivnog vježbanja. Intervali kod HIIT treninga se mogu mjeriti na različite načine, a najčešći način mjerenja intervala je vremenski za što će vam štoperica biti neophodna. Na primjer, 30 sekundi intenzivnog vježbanja, zatim 30 sekundi odmora, i tako dalje. 

Promotivni članak