Zasluženo su mjesto u velikome investicijskom ciklusu Osječko-baranjske županije, kojim Županija ulaže u javne zgrade u svome vlasništvu, našle tri đakovačke škole; zgrada razredne nastave OŠ “Ivan Goran Kovačić”, OŠ Josipa Antuna Ćolnića i Srednja strukovna škola Antuna Horvata. Ugovori s odabranim izvođačima radova potpisani su prije desetak dana, većina sredstava stiže iz Europe, a u financiranju projekata, osim Županije, participira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U ova tri objekta do jeseni 2020. bit će uloženo 13 milijuna kuna, od čega je 60%, odnosno sedam milijuna bespovratnih kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj!

Za Ćolnićevu najviše – 5,8 milijuna kuna

Škole će zamjetno smanjiti troškove potrošnje energenata, dobit će nove vizure i neusporedivo bolje uvjete boravka i rada učenika i nastavnika, slažu se njihovi ravnatelji. Primjer planiranih rezultata već su obnovljene zgrade OŠ “Vladimir Nazor” i Gimnazije A. G. Matoša. – Toplinskom izolacijom vanjskih zidova i krova i zamjenom stolarije novom, sa standardiziranim toplinskim svojstvima, prepolovit ćemo godišnju potrošnju energije, ali i smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 70%, kaže ravnatelj Ćolnićeve škole, izgrađene 1981. na više od 5.000 kvadrata. Županija je u ovu školu, podsjeća, već uložila milijun kuna 2017., kada je obavljena dogradnja objekta za potrebe produženog boravka za djecu, u čemu je ta škola prednjačila. – Sada je za obnovu Ćolnićeve zgrade s nastavno-sportskom dvoranom projektom predviđeno 5,8 milijuna kuna, od kojih 4,2 milijuna osigurala Županija, osnivač ustanove, s udjelom od 58% europskog novca u ukupnoj vrijednosti obnove. Tu je i resorno Ministarstvo s 1,6 milijuna kuna, dodaje Belvanović. Ćolnićeva škola (na slici) tako će “preskočiti” iz energetskog E u C razred.

U obnovu će i Goranova predmetna škola

Slično je s preostalim dvama objektima; zgrada Srednje strukovne škole E razred zamijenit će energetskim certifikatom B razreda, jednako kao i Goranova zgrada razredne nastave. Programom “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” obuhvaćena je, kako doznajemo od pročelnice Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije u Osječko-baranjskoj županiji Nataše Tramišak, i predmetna zgrada OŠ “Ivan Goran Kovačić”, vrijedna 2,5 milijuna kuna s trenutačnim F energetskim razredom i na vanjskom pročelju još uvijek vidljivim tragovima Domovinskog rata. To je najdugovječnija školska zgrada u Đakovu koja datira iz davne 1899. godine, za koju ugovor o izvođenju radova još nije potpisan, budući da je taj projekt, s preostalih još 11 javnih zgrada u županiji, u fazi javne nabave.

Pred energetskom je obnovom i OŠ “Matija Gubec” Piškorevci, u koju će biti uloženo 1.6 milijuna kuna. Energetski razred C zamijenit će B razredom. Obnovu te škole, izgrađene još 1947. godine, s nešto više od 970.000 kuna financirat će EU, dok s oko 620.000 kuna sudjeluje Županija.

Danijel Geošić