Završna konferencija projekta „E, baš hoću biti poduzetnik“ održana je jučer (25. siječnja 2024. godine) u Centru za kulturu u Belom Manastiru. Riječ je o projektu usmjerenom na unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši, „Antunovac“ iz Antunovca i „Šećerana“ iz Belog Manastira. Na konferenciji kojoj su nazočili i zamjenik župana Josip Miletić te pročelnica UO za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul, predstavljeni su projektni rezultati ruralnih škola s područja Osječko-baranjske županije koje su ojačale kapacitete za poduzetništvo i svoju ulogu lidera u zajednicama iz kojih dolaze.  Projekt je financiran sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma.

– Najveća vrijednost ovog projekta su znanje i dodatne vještine profesora zahvaljujući kojima će i učenici imati priliku produbiti svoje znanje, osobito u STEM području. Uvjeren sam da ćemo i dalje ustrajati na shvaćanju važnosti cjeloživotnog učenja, na korist profesora i budućih generacija, kod kojih treba buditi poduzetnički duh – kazao je Miletić.

Ravnateljica OŠ „S. Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši Nataša Šego naglasila je kako su zahvaljujući ovom projektu učitelji dodatno osnažili svoje vještine u području poduzetništva.

– Oni su, na ovaj način, postali treneri poduzetništva te sada svoje znanje mogu prenositi na učenike i kolege profesore, ali i razvijati one vještine kod djece koje nedostaju u našem školstvu, poput prepoznavanja vlastitih želja oko odabira budućeg zanimanja. Vrijednost projekta je 135.000 eura, a sredstva su, osim za obuku nastavnika, iskorištena i za izgradnju STEM uzdignutih vrtova u trima školama partnerima – OŠ „Šećerana“ iz Belog Manastira, OŠ  „Antunovac“ te OŠ „S. Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši. Vrtovi su opremljeni solarnim navodnjavanjem i tajmerima, a svi proizvodi kasnije se koriste u našoj školskoj kuhinji – istaknula je Šego.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija