Trinaesti međunarodni festival kazališnih akademija „Dioniz“ bit će održan u Đakovu 8. i 9. listopada, najavili su to na današnjoj konferenciji gradonačelnik Marin Mandarić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Helena Sablić Tomić te voditelj Jasmin Novljaković.

Gradonačelnik Mandarić izrazio je zadovoljstvo što se nakon jednogodišnje pauze zbog koronavirusa festival Dioniz ponovno održava u Đakovu. Napomenuo je i kako će festival biti održan u izmijenjenom terminu, odnosno umjesto krajem ožujka kao ranijih godina održat će se u listopadu, na samom početku nove akademske godine i u skraćenom obliku. Gradonačelnik je najavio sudjelovanje devedesetak sudionika iz Osijeka, Zagreba, Splita i Novog Sada. Izrazio je i nadu da će se 14. Dioniz održati u nekadašnjem formatu u trajanju od gotovo tjedan dana i u rano proljeće.

Dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Helena Sablić Tomić najavila je, uz ostale, i sudjelovanje profesora iz Slovenije. Rekla je i kako će ove godine uz održavanje radionica na trima lokacijama biti upriličeno i nekoliko prezentacija knjiga. Najavila je dolazak Miroslava Radonjića i Gorana Ibrajtera koji su vezani za Sterijino pozorje i Biblioteku Sterijinog pozorja iz Novog Sada. Rekla je i kako je ovaj 13. Dioniz redizajniranog oblika. Ovogodišnji Dioniz nije tematski nego je, rekla je dekanica, bilo važno susrest se uživo.

Voditelj ovogodišnje Dioniza prof. Jasmin Novljaković naglasio je da je izuzetno važno da se Dioniz održi ove godine zbog kontinuiteta. Nadalje je rekao da na festivalu sudjeluju akademije s kojima se suradnja njeguje od početka održavanja Dioniza.

Ovogodišnji festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Svečano otvorenje bit će upriličeno u petak, 8. listopada u 19:00 sati u Centru za kulturu u Đakovu. Nakon otvaranja slijedi predstava „Zagrebački pentagram“ Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo