U filijalnoj crkvi u Budrovcima, 24. listopada 2021. – na Misijsku nedjelju – održana je sveta misa zahvalnica Bogu za plodove Zemlje. Misno slavlje predvodio je župnik Ivan Lovrić a prikazne darove – kruh, vino, vodu, cvijeće, voće i grožđe, žito i kukuruz, brašno i grudu zemlje – prinosili su najmlađi članovi Kulturno-umjetničkoga društva „Šokadija“ Budrovci.

Tijekom propovijedi župnik Lovrić, između ostaloga, istaknuo je: „Zato je ova zahvalnica koju danas slavimo ona koja me potiče na razmišljanje što je to bilo dobro u protekloj godini. Ali ne samo ono od plodova zemlje ili ono materijalno što smo radili. Što se to duhovno dobro dogodilo na meni? Zahvaljujem za ljubav koju sam osjetio od drugih ljudi. Zahvaljujem i za ono loše. Možda je bilo lošega u protekloj godini. Možda mi se nešto dogodilo. Neka bolest, neka situacija, neki križ, neka patnja. Nešto mi se dogodilo pa zahvaljujem za to Bogu. Ali molim Boga da mi pomogne dalje kroz život. Da ova zahvalnica nije samo za materijalno, nego zahvaljujem za ovu zajednicu, zahvaljujem za svakog pojedinog koji je ovdje prisutan. Zahvaljujem za svoga svećenika koji je ovdje. Zahvaljujem za crkvu kojoj pripadam.“

Govoreći o snazi vjere i vrijednostima misionarskog djelovanja mnogih misionara diljem svijeta, župnik je dodao: „I to je vjera s kojom smo mi danas došli ovdje. I što mi pomaže kad gledam šire, što mi pomaže kad gledam otvorenije? Vjera. Što šalje naše misionare u Afriku, Aziju, Ameriku, Rusiju? Što ih šalje? Ništa više od toga nego vjera.“

Tumačeći poruku evanđelja u kojemu je riječ o Isusovu ozdravljanju slijepca Bartimeja, župnik ističe:  „A Isus kaže onom slijepcu na kraju: Idi, vjera te tvoja spasila. I ništa drugo nego vjera. I ovdje sam s vjerom došao. S vjerom zazvati i s vjerom proslaviti Onoga koji mi daje da mogu ujutro otvoriti svoje oči. Da mogu izdržati čitav dan i da mogu i ovu sljedeću godinu živjeti na dobrobit mene, moje obitelji i ovezajednice koja je ovdje.

U vezi s darovima koje su prinosili mladi Budrovčani, župnik je poručio: „Eto, brate i sestro, dok budemo prinosili ove darove, koje smo simbolično pripremili, neka svatko prinese samoga sebe, neka prinese svoj život, neka iskreno stane pred Boga i kaže: Hvala ti, Gospodine, na ovome životu. Hvala ti za ljude koje si darovao i stavio pred moj životni put.”

Izvor|Foto: Željko Vurm