Kada je krajem rujna na izložbi “Policija kroz fotografiju”, postavljenoj u Muzeju policije u Zagrebu, poželjela izložbu “donijeti” u svoje Đakovo, policijska službenica Dajana Zeko nije niti slutila da će đakovačku izložbu uspjeti postaviti samo pet mjeseci kasnije. Nešto manjeg opsega od prvotnoga postava – zanimljiva i nesvakidašnja izložba otvorena je u predvorju Centra za kulturu u nazočnosti pomoćnice načelnika Policijske akademije Davorke Martinjak, načelnika osječko-baranjske policije Ladislava Becea i voditeljice Muzeja policije Helene Biočić. Među prvim su posjetiteljima bili gradonačelnikov zamjenik Robert Francem, načelnik Policijske postaje Đakovo Rudolf Kolarić i načelnici susjednih policijskih postaja.

– Ovo je ljepša strana policije koja pokazuje da mi nismo samo represivni aparat koji kažnjava građane, već prijatelj zajednice. Na slikama koje prikazuju situacije iz svakodnevnoga rada policije na različitim područjima djelovanja pojavljuju se često djeca. Upravo je važan kontakt djece i policije, koji služi stjecanju povjerenja u policiju od najranije dobi, kaže 34-godišnja Dajana čijih je pet izloženih fotografija, a objektiv dohvati iz hobija, odmarajući se od svakodnevice. Dodaje da se pojedine fotografije ne bi trebale objavljivati javno, u čemu je još jedna vrijednost ove izložbe koja ostaje otvorena do 15. ožujka.

Posebnost je da je naš grad nakon Zagreba prva stanica na koju je stigla “Policija kroz fotografiju”, snimljena na svim terenima.

Danijel Geošić, foto: Muzej policije