[26.4.2023. – 29.4.2023.] Krajem travnja 2023. godine u Centru za kulturu Đakovo se, povodom Svjetskog dana plesa, održava program Slavonija Vertikalni trening centar – Novi horizonti u koprodukciji Histeria Nove i Centra za kulturu Đakovo. Pilot projekt osnivanja Slavonija Vertikalnog trening centra odraz je dugogodišnje partnerske suradnje i razmjene umjetničkih vizija autorice Marije Šćekić (Histeria Nova), koreografkinje Julie Taffe (Aeriosa Dance Society, Kanada) i koreografa Davida Greeves-a (Jyskynna Co., Cornwall, Velika Britanija) kroz okvire međunarodnog programa umjetničke izvrsnosti i raznovrsnosti Biennale Novog pokreta.

Tom će se prigodom u Centru za kulturu Đakovo održati izložba umjetničkih fotografija Vertikala; radionica suvremenog plesa i somatskog pokreta za djecu Vertikalne životinje; masterclass za borce, kaskadere, glumce i plesače Animalizam te poludnevni umjetničko-edukativni program Novi horizonti.

Vertikalne životinje (26.4. – 27.4.2023.)

Vertikalne životinje BESPLATNA je radionica za djecu osnovnoškolske dobi koja uvodi u egzotičan svijet životinja opisan u drevnoj indijskoj zbirci iz 3. st. pod nazivom Panchatantra. Za početnu točku radionice preuzela se jedna od bajki koja govori o međusobno povezanim životinjama koje, ujedinjene kroz suradnju i uzajamnu podršku, nadmudruju sve vanjske prijetnje i napreduju. Radionica, koju vode Ishita Raina i Marija Šćekić, sastoji se od četiri dijela koji se mogu pratiti odvojeno ili kao jedna cjelina koja se upotpunjava. Svaki je dio postavljen tako da djecu poduči elementima suvremenog, somatskog, prirodnog i u zadnjoj sesiji – vertikalnog plesnog pokreta. Radionica se u Slavonija Vertikalnom trening centru (Centar za kulturu Đakovo) održava u dva dana – od srijede, 26. travnja do četvrtka, 27. travnja od 17:00 do 20:00 sati. 
Broj je mjesta na radionici ograničen, a prijaviti se može putem linka: ONLINE PRIJAVNICA (Vertikalne životinje) ili slanjem e-pošte na: [email protected].

Animalizam (28.4.2023.)

Animalizam je masterclass koji koristi animalizam kao alat za razvoj karaktera glumaca. Namijenjen je studentima dramskih i plesnih akademija, profesionalnim glumcima, plesačima, scenskim izvođačima, borcima, kaskaderima i ostalim sudionicima izvedbenih umjetnosti zainteresiranih za fizički, utjelovljeni i transformacijski rad. Trening je izazovan, vježbe su fizički zahtjevne i potrebna je potpuna angažiranost tijela i uma s puno rada na podu. Bit će uključeni tehnički i kreativni zadaci koji će se kognitivno i somatski usredotočiti na proces transformacije obrazaca kretanja i sukladno tome, promjenu percepcije animalnog tijela odnosno nehumanoidnog bića. Voditelj radionice je David Greeves, sveučilišni profesor scenskog pokreta na Falmouth University u Cornwallu (Velika Britanija) i umjetnički direktor Yskynna Vertical Theatre Co. specijalizirane za izvedbe na neobičnim visinskim strukturama kao što su litice, kamenolomi, zidovi nebodera, stupovi, mostovi i sl. Cijena radionice po polazniku iznosi 50 EUR (377 kn), a u cijenu je uključen i besplatan ulaz na program Slavonija Vertikalni trening centar – Novi horizonti. Radionica se u Slavonija Vertikalnom trening centru (Centar za kulturu Đakovo) održava u petak, 28. travnja od 15:00 do 20:00 sati.
Broj je mjesta na radionici ograničen, a prijaviti se može putem linka: ONLINE PRIJAVNICA (Animalizam) ili slanjem e-pošte na: [email protected].

Izvor|Foto: Centar za kulturu Đakovo