Petnaesti međunarodni festival kazališnih akademija „Dioniz“ svečano je sinoć otvoren u dvorani đakovačkog Centra za kulturu. Otvorio ga je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, uputivši riječi dobrodošlice studentima s ukupno osam akademija.

Ovogodišnji Dioniz u Đakovo dovodi više od stotinu sudionika od Zagreba, Splita, Sarajeva, Crne Gore, Makedonije, Linza u Austriji, Rumunjske do Osijeka. Moderatori programa otvaranja Festivala bili su mladi studenti Akademije za umjetnosti i kulturu u Osijeku Ana Ilakovac i Stjepan Bešlić, oboje Đakovčani.

Prisutnima se u dvorani prigodno obratio prodekan za studijske programe osječke Akademije Alen Biskupović koji je rekao kako s Festivalom ima posebnu vezu jer je i on prije 15 godina počeo raditi na ondašnjoj Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Prvi zadatak, kako je rekao, bilo je sudjelovanje u početnom Dionizu. – Da mi je tada netko rekao da ćemo izdržati 15 godina i kroz njih imati sjajne, divne goste, da ćemo zadržati sjajne partnere kao što je Grad Đakovo i zadržati podršku naše institucije, profesora, studenata, administrativnog i tehničkog osoblja i da ćemo imati vjernu publiku, jednostavno mu ne bih vjerovao. No, svi smo dokazali da smo napravili tradiciju koja traje 15 godina, rekao je prodekan Biskupović zaključivši kako je stvoren i očuvan iznimno vrijedan, važan i zanimljiv festival. „Mislim da smo u ovih 15 godina ispuni sve ciljeve i da ih kontinuirano nadograđujemo. Ono temeljno što smo si zadali – da kazališna umjetnost iziđe iz akademski zatvorenog prostora i uđe u zajednicu kulturnog prostora gradova i regije, te da premostimo jezičnu barijeru, je ostvareno, poručio je prodekan Biskupović.

Festival je otvorenim proglasio gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. On je poručio kako mu je iznimno drago što se u Đakovu petnaesti puta održava Dioniz i što se on uspio ukorijeniti u srcu Slavonije. Đakovo je grad ljudi velikog srca, rekao je gradonačelnik, te zaključio da su to osjetile generacije studenata i profesora koji već desetljeće i pol dolaze u Đakovo na ovaj festival. Naš grad, poručio je gradonačelnik, značajno se opredijelio za ulaganje u umjetnost i kulturu.

Voditelj ovogodišnjeg Dioniza Domagoj Mrkonjić na kraju je poručio kako on nije čovjek koji voli javne govore, nego čovjek koji voli javne izvedbe. U tom smislu program svečanog otvaranja 15. Dioniza „začinili“ su studenti s osječke Akademije koji su izveli tri zanimljiva performansa.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo