Približno stotinu studenata četiri kazališne akademije iz Hrvatske i Vojvodine okupio je nakon godinu dana stanke izazvane pandemijom koronavirusa 13. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz koji je u Đakovu u Centru za kulturu otvoren u petak navečer. Ove godine Dioniz se održao gotovo pola godine kasnije nego inače, u ožujku, i u 13. izdanju nema tematsku odrednicu jer je organizatorima – Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te Gradu Đakovu, cilj bio okupiti se, održati se. Također, za razliku od prijašnjih godina kada je trajao i do tjedan dana, ove godine je u skraćenom formatu od dva dana. Svaka od sudionica izvela je po jednu predstavu u večernjem terminu, a prva predstava održana je odmah nakon otvorenja, Zagrebački pentagram, u izvedbi Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Dvodnevni program sadržavao je i radionice, predavanja, a ove godine i predstavljanje Biblioteke Sterijinog pozorja. Iako njezini studenti nisu sudjelovali, u 13. Dioniz uključena je i ljubljanska umjetnička akademija sudjelovanjem jednog od najcjenjenijih redatelja Sebastijana Horvata, a i na ovom Dionizu kroz radionice sa studentima radi hrvatski poznati kazališni umjetnik Joško Ševo.

Prorektor za kulturu, umjetnost i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, red. prof. art. dr. Robert Raponja na svečanom otvaranju je rekao kako na 13. Dionizu sudjeluju Akademija umjetnosti Novi Sad, Umjetnička akademija u Splitu, Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu, te Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. – Nakon lanjske stanke, Dioniz ide dalje, a Grad Đakovo u tome mu je izvrstan domaćin. Edukativni je ovo festival, razmjena znanja i vještina, propitkivanje kazališta i mladih ljudi, rekao je Raponja. Podsjetio je na predpandemijske godine kada je na Dionizu gostovalo i desetak kazališnih akademija iz zemlje i Europe. Prodekan za razvoj kulture i kreativne industrije osječke Akademija za umjetnost i kulturu, izv. Prof. art., Anđelko Mrkonjić, izrazio je nadu kako će i na 13. Dionizu do izražaja doći sva kreativna energija studenata.

Festival je otvorio gradonačelnik Đakova i izaslanik osječko-baranjskog župana Marin Mandarić, rekavši kako je Đakovo njegov ponosni domaćin. Festival Dioniz zatvoren je u subotu kazališnom predstavom Leonce i Lena, osječke Akademije, u Centru za kulturu. Osim u njemu, program Dioniz se ove godine održavao u prostorima KUD-a Sklad i Kući Reichsmann.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo