U Đakovu se od 11. do 19. kolovoza 2021. godine održao projekt razmjene mladih „Europe on intersection“ („Europa na raskrižju“).  Projekt je organiziran od strane udruge C:E:T platforma, odobren od strane Nacionalne agencije za mobilnost i programe Europske unije u okviru Erasmus+ programa – ključna aktivnost 1 – Mobilnost mladih.

Na razmjeni mladih sudjelovalo je 36 sudionika i sudionica iz Hrvatske, Grčke, Italije, Ukrajine, Armenije i Gruzije, a razmjenu je vodio Tomislav Bogdan, predsjednik udruge C:E:T platforma Hrvatska te trener u području neformalne edukacije.

Kroz projekt su korištene razne neformalne metode učenja kao što su diskusije, debate, prezentacije, simulacije, igre uloga, teatar metode, a sve sa ciljem edukacije sudionika na zanimljiv i interaktivan način kako bi postigli planirane ishode učenja što je sudeći po rezultatima razmjene mladih i više nego ispunjeno.

Mladi su kroz neformalne aktivnosti učili o Europskim vrijednostima (ljudskom dostojanstvu, jednakosti, demokraciji, slobodi, vladavini prava i ljudskim pravima) te su stekli i izgradili ključne kompetencije potrebne za uključivanje u aktivno građanstvo te za preuzimanje uloge aktivni mladih u modernom društvu. Također, kroz aktivnosti su mladi kroz vlastiti primjer iskusili kako je biti edukator u neformalnoj edukaciji, na što treba obratiti pažnju pri planiranju aktivnosti te kako implementirati različite aktivnosti neformalne edukacije s obzirom na različite ciljne grupe.

Isto tako, sudionici projekta su 17. kolovoza 2021. održali javnu aktivnost na Trgu Josipa Jurja Strossmayera s ciljem podizanja svijesti javnosti o Europskim vrijednostima te o važnosti očuvanja i promocije ljudskih prava. Kroz različite aktivnosti radili su na uključivanju građana u aktivnosti koje su osmislili te na informiranju građana o njihovim pravima i europskim vrijednostima koje su temelji Europske unije, ali i Europe u širem kontekstu.

Također, kroz radionice sudionici su osmislili i nove metode rada s mladima koje će primjeniti u diseminacijskoj fazi kako bi radili na iskorištavanju rezultata ovog projekta, ali i kako bi naučeno primjenili u praksi i u njihovom svakodnevnom radu s mladima.

Isto tako, sudionici su kroz dvije multikulturalne večeri predstavili svoju kulturu i običaje, proizvode koji su karakteristični za njihove zemlje te hranu i piće koji su također karakteristični za njihovu zemlju. Također, sudionici su učili nacionalne tradicionalne plesove te kroz zabavu stekli znanja o zemljama sudionicama ovog projekta.

Također, u sklopu projekta planirana je i izrada web stranice na kojoj će svi zainteresirani moći preuzeti materijale nastale kao rezultat ovog projekta, a isto tako saznati više o Erasmus+ programu i aktivnostima koje su provedene u sklopu ovog projekta.

I u narednom razdoblju C:E:T platforma nastavlja s pripremom novih projektnih prijedloga te sa sudjelovanjem na međunarodnim aktivnostima u sklopu Erasmus+ programa, a sljedeći projekt na kojem C:E:T platforma sudjeluje kao partnerska organizacija je projekt European values equalizers koji se održava od 28. kolovoza do 5. rujna 2021. godine u Trikali u Grčkoj te na koji C:E:T platforma šalje 5 sudionika i sudionica iz Hrvatske.

Kako za sudjelovanje na aktivnostima nije potrebno biti student već je potrebna samo motivacija i želja za učenjem, pozivaju se mladi iz Đakova koji su zainteresirani za uključivanje u aktivnosti C:E:T platforme te za sudjelovanje na budućim međunarodnim aktivnostima, da se jave putem Facebook stranice C:E:T platform Hrvatska ili putem našeg emaila [email protected].

Izvor|Foto: C:E:T platforma Hrvatska