Umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti, Bacači sjenki i Udruga za promicanje urbane kulture ARLA organizirale su u Đakovu niz događanja (izložba, radionice, ulična izložba produkata radionice) pod krovnim imenom “Vaše zidne novine”. Naime, u sklopu ovog projekta, koji se od 10. do 14. listopada provodio u gradu, otvorena je izložba i provedene su trodnevne interaktivne radionice za djecu i mlade te interdisciplinarna radionica za odrasle.

Izložba “Zidne novine – Neispričani Zagreb 2006. – 2016.” otvorena je 10. listopada u Kući Reichsmann. Na otvorenju je govorio Boris Bakal, kazališni i televizijski glumac i redatelj, intermedijalni umjetnik, suosnivač i voditelj umjetničke organizacije Bacači sjenki, koji je ujedno i jedan od autora izložbe. Iz Bakalova uvoda doznali smo nešto o povijesti ovog projekta, putanji izložbe, ljudima koji su je stvarali i reakcijama koje je potaknula u raznim gradovima i zemljama.

“‘Zidne novine’ su pokrenute 2006. godine kao spin-off projekt višegodišnjeg interdisciplinarnog urbanog projekta Bacača sjenki ‘Bilježenje grada Bilježenje vremena (BGBV)’, a nastale su iz prepoznate potrebe da se istraživanje konteksta nematerijalne kulturne baštine, memorije i urbanog hiperteksta učini vidljivim i svrsishodnim u javnom prostoru te dostupno svima. ‘Zidne novine’ Bacača sjenki propituju hipertekstualnost grada i urbanu percepciju privlačenjem peripatetičkog pogleda.”

Marta Džaja je ispred Udruge ARLA izrazila zadovoljstvo na prilici za sudjelovanje u ovom projektu te rekla nešto više o tome kako je došlo ideje o partnerstvu i suradnji, zahvaljujući mreži Clubture.

Od 11. do 14. listopada provodila se radionica osluškivanja grada i istraživanja njegove višeslojne resursnosti Šapat zidova, namijenjena učenicima osnovnih škola. Na radionici su sudjelovali učenici Osnovne škole Vladimira Nazora (hvala učiteljicama Sanji, Lei i Sanji). Radionicu su vodili Boris Bakal (Bacači sjenki) i Marta Džaja (Udruga ARLA). Na susretima se razgovaralo o memoriji, pamćenju, ljudima kao resursima, slojevima prošlosti i natruhama budućnosti na građevinama koje viđamo u sadašnjosti. Učenici/e su uz vodstvo mentora učili/e svjesno koračati i opažati svoju okolinu (unutar prostorije, na ulici, u šetnji). Uočavali su detalje i obraćali pozornost na sve ono što im inače možda lako promakne. Tagirali su mjesta u gradu i tako ostavili svoj trag. Bilo je jako zabavno hipertekstualno iščitavati grad, guliti slojeve vremena i projicirati moguće scenarije budućnosti.

U idućoj šetnji pokušajte i vi osluhnuti šapat zidova. Što bi vam mogla šapnuti Kuća Reichsmann, a što šuška Kuća Hager? Što poručuju derutni ispražnjeni prostori, zidovi nekad moćne Mimoze, a što dovikuju tužne mansarde koje nas promatraju s visina?

Gledajući u rizalite kako nakon toliko godina i dalje izbijaju i ističu se od ostatka zidne mase, kao da nas zovu i pružaju nam svoje trošne dlanove, mislili smo na Jakuba Reichsmanna, na Paulinu Reichsmann (rođ. Lederer), na njihova Daneta, na cijelu jednu obitelj koja se baš poput rizalita njihove nekadašnje kuće, tako isticala od ostatka građanske mase. Mislili smo na sve ljude koji su u toj kući spavali, jeli, disali, razmišljali, stvarali, proizvodili, prodavali. Proučavali smo secesijske detalje, ponirali u prošlost i evo nas! U zraku oštar miris Strossmayerove šljivovice, na prstima ljepljiv šećer kandiranih bombona, šarene papirnate ambalaže namirnica šuškaju oko naših glava. Opipavali smo vrata skladišta i zavirivali iza trošnih štokova i okvira i učinilo nam se eno ispred nas promiču i Klicičevi i Poljakovi i Reichsmannovi, njihove boce, vrećice i kutijice, njihov uspon i moć i pad i beznadežnost. Odjednom je sve toplije, 1915. je, sagorijeva kuća, gore skladišta! Korak naprijed i razbistrava se, ponovno lakše dišemo, diže se pred nama novo zdanje, podiže ga R. Dane. Šećemo, imaginiramo, igramo se, pitamo se, znatiželjno promatramo. Mislimo na tužnu sudbinu židovske obitelji i dan kad su odvedeni u logor. A onda se vraćamo u 2022. godinu, razgovaramo o prostoru koji vidimo i svemu onome što je nevidljivo, ali što si možemo zamisliti. Boris upita učenike što misle, što bi jednog dana mogla postati Kuća Reichsmann. I prostorija se odjednom napuni idejama. Kuglana! Fan shop za klub Croatia! Knjižnica! Kulturni centar! Centar za znanost! Tržni centar! Bazen! Galerija! Tvornica sličica! Sportska dvorana! I tad zajednički shvatimo – mi smo svoj grad, mi smo važan resurs, naše ideje, naša imaginacija, naš angažman. Sve su nam to šapnuli đakovački zidovi i ulice.

Osim radionice za djecu koja se odvijala svakoga dana u popodnevnim satima, u večernjim se satima održavala interdisciplinarna radionica čitanja grada i istraživanja urbanog hiperteksta Vaše zidne novine. Cilj radionice bio je istražiti dio gradsku materijalnu i nematerijalnu urbanu baštinu, njezine povijesne i društvene dinamike i konotacije te ju povezati s gradskim arhitektonskim i graditeljskim nasljeđem. Na osnovu toga polaznici su napravili Zidne novine – urbanu instalaciju kojom se ostalim građanima Đakova u javnom i dijeljenom prostoru grada izlažu i predstavljaju rezultati istraživanja. Tako da se u šetnji đakovačkim ulicama nakon 14. listopada moglo naići na najavu povratka kralja Charlesa III u Đakovo, najavljen je i završetak radova u Preradovićevoj ulici, raspisan je oglas za posao kojim se potražuju popisivači i kontrolori koji će popisati sve prazne zgrade, kuće, skladišta… Ti nas radovi potiču da čitamo onkraj teksta, da osluhnemo svoje ulice, da propitamo poteze onih koji vode naše gradove, da preispitamo svoje pozicije, da u trošnim zgradama vidimo potencijal, da aktivno promatramo i osjećamo svoju okolinu i neprestano sve kritički preispitujemo.

Program “Vaše Zidne novine” se provodi kroz platformu Clubture uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Grada Zagreba – ureda za kulturu i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja. Partnerske organizacije na projektu su: ARLA – Udruga za promicanje urbane kulture (Đakovo), Društveni centar Rojc – Savez udruga Rojca (Pula), Udruga Pulska filmska tvornica (Pula), Udruga Kultura i edukacija – UKE (Lovinac).

Izvor|Foto: Udruga ARLA