U vremenu od 4. do 6. ožujka, na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu su zaustavljena 52 vozača osobnih automobila i 3 biciklista koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.

Tijekom vikenda, policijski službenici su osim alkohola evidentirali 298 prekršaja od kojih 166 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 19 nekorištenje sigurnosnog pojasa, 24 nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, 5 upravljanje pod zabranom, 7 upravljanje neregistriranim vozilom, 1 odbijanje ispitivanja na prisutnost droga u organizmu i 74 ostala prekršaja.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je 6. ožujka, oko 00,20 sati, u Velimirovcu, kada je u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil kojim je upravljala 34-godišnja hrvatska državljanka. Vozačica je upravljala osobnim automobilom za vrijeme dok joj je ukinuta vozačka dozvola zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova. Alkotestiranjem joj je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,23 grama po kilogramu te je uhićena sukladno Prekršajnom zakonu i privremeno joj je oduzeto vozilo s kojim je upravljala do odluke suda.

Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 40 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 5. ožujka, u 00,20 sati, u Đakovu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil s kojim je upravljao 53-godišnji hrvatski državljanin. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,87 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.

Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U 00,30 sati, u Đakovu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil s kojim je upravljao 24-godišnji hrvatski državljanin. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,14 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.

Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 15 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

U nedjelju, 6. ožujka, oko 19,20 sati, u Osijeku, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila, 40-godišnji hrvatski državljanin uslijed nepropisne vožnje unazad udario je u parkirano vozilo. Alkotestiranjem mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,44 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U 21 sat, na županijskoj cesti broj 4032, između Donjeg Miholjca i Ivanova, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 46-godišnji hrvatski državljanin za vrijeme dok mu je ukinuta vozačka dozvola zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova. Vozač se odbio podvrgnuti ispitivanju na prisutnost droga u organizmu te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.

Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 40 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U 21,30 sati, u Šećerani, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 24-godišnji hrvatski državljanin za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,49 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.

Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 35 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 10 negativnih prekršajnih bodova.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Moje Đakovo