Tradicionalna komemoracija za žrtve holokasuta među kojima su i stradali u nekadašnjem đakovačkom sabirnom logoru za Židove koji je postojao od 1941. do 1942. godine održana je jučer na Židovskom groblju u Đakovu.

U logoru koji se nalazio na prostoru današnje benzinske crpke nedaleko Malog parka stradalo je 566 od oko 2.000 logoraša većinom Židova iz Bosne među kojima su bili djeca, žene i starci. Mnogima je Đakovo bilo tek privremena postaja do Jasenovca, Auschwitza i drugdje. Logoraše koji su skončali u đakovačkom logoru tadašnji grobar Stjepan Kolb pokapao je na ovdašnjem Židovskom groblju uz označavanje njihovih imena, godina i mjesta rođenja.

Zbog mjera i ograničenja vezanih za koronavirus, ove godine đakovačkoj komemoraciji nisu nazočili predstavnici židovskih općina iz Srbije i BiH. U ime Koordinacije židovskih općina u RH počast žrtvama holokausta odao je njezin predsjednik dr. Ognjen Kraus. On je podsjetio kako je đakovačko Židovsko groblje jedinstveno u Europi zahvaljujući Stjepanu Kolbu koji je žrtve koncentracijskog logora pokapao sa imenom i prezimenom. Zbog toga ovdje dolazim sa posebnim pijetetom upravo zbog čovjeka koji je to učinio. Nažalost, situacija ne samo kod nas nego i u svijetu je katastrofalna i liči na događaje iz povijesti koje mi nikada ne zaboravljamo. Ove godine smo otišli u Jasenovac samo sa jednom nadom, da će to što dolazimo potaknuti da dođemo do normalnog dijaloga i da nastavimo na onome na čemu smo stali prije mnogo, mnogo godina, rekao je Kraus.

Počast je odao i predsjednik Židovske općine Osijek Željko Beissmann potom predstavnici Židovske općine Slavonski Brod i drugi. Vjerski obred služio je rabin Luciano Moše Prelević. U ime Grada Đakova počast žrtvama holokausta odao je zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem, koji se obratio prisutnima a potom i položio vijenac kod spomen-obilježja na groblju. – Više puta sam bio ovdje i smatram i ponosom i obvezom Grada Đakova zahvaliti što imamo prilike doći i odati počast žrtvama. Potrebno trajno podsjećati sve generacije koje dolaze, pa i vašim prisustvom ovdje, na zlo koje može zahvatiti čovjeka, ljudsko biće, ljudsku civilizaciju. Situacija u svijetu gdje rasizam sve više dolazi u prvi plan razumski nalaže da se svi zajedno borimo protiv toga. Ona ukazuje i na obvezu svih nas da podsjećamo da iza svakog ideološkog aparata koji funkcionira na nehumanoj razini imena i prezimena postaju nevažna, a ideologija bitna, rekao je zamjenik Francem. Rekao je i kako humanost mora stajati iza svih promišljanja o napretku, te da se svijet ne smije prepustiti ideološkom obezličenju ljudskog bića. Komemoraciji u Đakovu danas su nazočili i predstavnici Đakovačko-osječke nadbiskupije, odnosno KBF-a u Đakovu. Sudionici komemoracije vijenac su položili i kod mjesta na kome se nalazio logor. 

Izvor: Grad Đakovo