Povodom Dječjeg tjedna koji se uvijek održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana, učenici i djelatnici Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića uz suradnju i pomoć roditelja organizirali su humanitarnu akciju za SOS dječje selo Ladimirevci. Akcija je završena u petak, 8. listopada, a istoga dana prikupljene potrepštine dostavljene su Selo.

SOS Dječje selo Ladimirevci drugo je SOS Dječje selo u Hrvatskoj – smješteno je dvadesetak kilometara od Osijeka, u valpovačkom selu Ladimirevci. To je selo poznato po brizi i ljubavi mještana koji se trude Ladimirevce učiniti lijepim i ugodnim mjestom za življenje. Ladimirevčani su sami, vlastitim sredstvima i radom, izgradili osnovnu školu, a kad su započeli razgovori o mogućoj lokaciji budućeg SOS Dječjeg sela u istočnoj Slavoniji, nisu sakrivali svoje oduševljenje. Selo je izgrađeno 1995., a otvoreno dvije godine kasnije.

Danas u SOS kućama odrasta osamdesetero djece, koji čine zajedništvo u sigurnoj i brižnoj sredini koju zovu Dječje selo. Ondje djeci žele osigurati sigurno okruženje i ljubavlju ispunjeno odrastanje. U tome koriste suvremene odgojne metode bazirane na pedagoškim i psihološkim znanjima, koja usvajaju permanentnom edukacijom svih SOS mama, SOS teta, te stručnih pomagača poput psihologa, pedagoga, socijalnih radnika.

Konvencija o pravima djeteta temeljni je dokument na kojem se zasniva Politika zaštite djece u SOS Dječjem selu, a koji određuje načela i smjernice njihova rada, a dječja prava i politika za zaštitu djece poznata su svim njihovim djelatnicima, te se i njihov odgoj čvrsto temelji na vrijednostima ravnopravnosti, tolerancije, međusobnog poštivanja i uvažavanja, pomaganju, zajedništvu i nenasilju.

SOS obitelji uspostavljaju i njeguju veze s drugim obiteljima iz zajednice. Djeca iz SOS Dječjeg sela posjećuju svoje prijatelje u lokalnoj zajednici, a obitelji iz lokalne zajednice provode slobodno vrijeme u šetnji ili igri na igralištu SOS Dječjeg sela. Djeca iz lokalne zajednice također sudjeluju u aktivnostima organiziranim za djecu iz SOS Dječjeg sela.

Izvor|Foto: Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića Đakovo