U Društvenom domu đakovačkog prigradskog naselja Đurđanci sinoć je održan zbor građana. Mještani su tijekom održavanja radionice „Smanjenje količine miješanog otpada i smanjenje divljih deponija u okolišu izgradnjom reciklažnog dvorišta s pratećim sadržajem u Đakovu“ doznali novosti o razvrstavanju otpada.

Na početku je prisutne pozdravio gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, dok je o razdvajanju otpada govorio pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Damir Burilo. Okupljenim mještanima pojasnio je kako će novom reciklažnom dvorištu u Gajevoj ulici u Đakovu moći odložiti 40 vrsta različitog otpada, kao i na drugom reciklažnom dvorištu koje će biti izgrađeno na gradskom deponiju Vitika. Ukazao je i na problem divljih deponija u ovom naselju. Rečeno je kako Grad nastoji pružiti jednake uvjete i mogućnosti odlaganja otpada pa će tako mještanima Đurđanaca na raspolaganju biti mobilno reciklažno dvorište. Okupljene je zanimalo rješavanje pitanja pasa lutalica, požalili su se kako u vrijeme cijepljenja neodgovorni vlasnici dovoze i ostavljaju svoje dojučerašnje ljubimce upravo u njihovo naselje. Odgovoreno je kako je Grad prošle godine izdvojio 50 tisuća kuna za čipiranje pasa, a akcija se nastavlja i ove te se za označene pse može pronaći vlasnik. Također, rečeno je, takvi slučajevi mogu se prijaviti komunalnom redaru.

O komunalno-infrastrukturnim investicijama na području mjesnog odbora govorio je gradonačelnik rekavši kako uskoro počinju radovi na izgradnji nogostupa u Glavnoj ulici s obje strane vrijedni 2,9 milijuna kuna. Kao veliku potrebu sela u kojem je sve više djece mještani su izrazili onu za izgradnjom dječjeg igrališta. Rečeno je kako je u tijeku rješavanje zamršenih imovinsko-pravnih odnosa na prostoru uz školu gdje će biti izgrađeno igralište za školske, ali i javne potrebe.

Nadalje, okupljeni mještani požalili su se na slab pritisak vode, na što je odgovor dao direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš rekavši kako će biti izgrađena stanica za podizanje tlaka vrijedna 1,2 milijuna kuna. Za njezinu gradnju ishođena je pravomoćna građevinska dozvola te slijedi javna nabava. Mještani su upozorili i kako ne rade hidranti, te postavili pitanje što će se dogoditi izbije li gdjegod požar. Zamjenik gradonačelnika Antun Galić rekao je kako je Grad naručio izradu procjene ugroženosti od požara koja će definirati koliko hidranata treba biti u funkciji te će se po tome postupiti. Jedno od pitanja odnosilo se i na mjesno groblje. Mještani su ukazali na potrebu postavljanja centralnog križa kao i na zelenilo uz novu ogradu. Odgovor je dao direktor Univerzala Stjepan Ripić koji je pojasnio kako s novom ogradom nisu stale investicije. Uz ogradu, rekao je, može biti posađeno zelenilo.

Mještani su nadalje naveli potrebu za prostorom za rad mjesnog KUD-a, za plinofikaciju, zatražili su postavljanje nekoliko rasvjetnih tijela do nogometnog igrališta, izmuljivanje kanala… Jedan od prijedloga je bio i da se posijeku stabla zbog kojih svjetlo javne rasvjete ne dopire do nogostupa pa mještani noću hodaju cestom.

 

Izvor: Grad Đakovo