U Ekonomskoj školi „Braća Radić“ 3. svibnja 2022. godine održan je deveti po redu Sajam vježbeničkih tvrtki. Učenici četvrtih razreda zanimanja ekonomist i komercijalist predstavili su tvrtke Abidi di moda d.o.o. (partner tvrtka Hemco d.o.o.), Arbor d.o.o. (partner tvrtka Zeta Arts), Healthzone d.o.o. (partner tvrtka Kruja d.o.o.), Veritimo d.o.o. (partner tvrtka Spero j.d.o.o.), HoneyB d.o.o. (partner tvrtka Badem obrt –  mmm med) i Pekarnica Queen d.o.o. (partner tvrtka Žitopek d.o.o.)

Učeničke tvrtke imaju raznoliku ponudu pa se na njihovim štandovima moglo pronaći modernu i poslovnu odjeću, pekarske i pčelinje proizvode, papirnu konfekciju, proizvode za zdravu prehranu te suvenire od drva i tkanine.

Osim prezentacije svojih proizvoda, učenici su pokazali i ostale vještine stečene na satima Vježbeničke tvrtke. Tako su posjetiteljima pokazali kako se sklapaju kupoprodajne transakcije popunjavajući kupoprodajnu dokumentaciju, okušali su se u vođenju prodajnog razgovora, a važan dio sajma bilo je predstavljanje tvrtke stvarnim poslovnim partnerima, poduzetnicima grada Đakova i okolice, u kojemu su imali priliku demonstrirati svoje komunikacijsko – prezentacijske vještine.

Za potrebe sajma izradili su promotivne materijale te uredili svoje štandove kako bi privukli pozornost posjetitelja. Sudjelovanjem na sajmu učenici su dobili priliku pokazati svoju originalnost, kreativnost te umijeće komuniciranja i pregovaranja.

Sajam je bio natjecateljskog karaktera te su se vježbeničke tvrtke ocjenjivale u dvije kategorije: predstavljanje tvrtke prezentacijom i osmišljavanje vizualnog identiteta koji je obuhvaćao izradu posjetnice, kataloga, brošure, cjenika, letka i loga tvrtke, uređenje štanda i komunikaciju s poslovnim partnerima.

Svakako treba spomenuti neizostavnu suradnju između Ekonomske škole i Osnovne škole Budrovci koja ima status poduzetničke škole. Suradnja Ekonomske škole s malim tvrtkama Osnovne škole Budrovci ostvaruje se u okviru projekta Europska poduzetnička škola. Osnovnoškolci su na Sajmu sudjelovali kao Malo povjerenstvo koje je ocjenjivalo vježbeničke tvrtke.  Malo povjerenstvo činili su učenici trećeg i osmog razreda i njihove učiteljice Marija Mikić i Anamarija Svalina. Dodjeljujući bodove i rangirajući tvrtke prema plasmanu razvijali su kritičko razmišljanje i matematičku pismenost. Malo je povjerenstvo najveći broj bodova (227) dalo VT Healthzone d.o.o., HoneyB d.o.o. drugoplasirana je tvrtka s 223 boda, a  trećeplasirana je VT Veritimo d.o.o.  s 221 bodom.

Iako su svi sudionici Sajma pokazali iznimne sposobnosti u vođenju vježbeničkih tvrtki, povjerenstvo je donijelo odluku o tome tko se posebno nametnuo svojim poslovanjem. Pobjednik je bila tvrtka Veritimo d.o.o., drugo je mjesto osvojila tvrtka Queen d.o.o., a treće mjesto tvrtka Healthzone d.o.o.

Povjerensto su činili Vladimir Mihajlović iz časopisa Poduzetnik, Ivan Jukić iz OŠ Budrovci, Matija Mihalj iz MBE-a Đakovo, Ruža Mikešić s radijske postaje Tranzistor te nastavnici Mirela Lemo Prevoznik, Marija Milanović, Bernardica Šušak, Mirela Fekete i Domagoj Lučić.

Mentorstvo učenicima izvrsno su odradile profesorice Ekonomske škole „Braća Radić“ – Jelica Paradžik-Lazarević, dipl.oec., Spomenka Crnoja, dipl.oec., Anamarija Gajger, dipl.oec. i Vesna Šimić, dipl.oec.

Cilj je održanoga sajma poboljšati kvalitetu obrazovanja u zanimanjima koja provode program Vježbeničke tvrtke. Povezivanje teorijskoga i praktičnoga znanja naglašava poduzetničke ambicije i sklonosti, vještine, pozitivna stajališta, a međusobna suradnja razvija prijateljstvo i razumijevanje među učenicima i nastavnicima. Sajam je prvi korak učenika u poduzetnički život te, iako je samo simulacija poslovanja, pruža odličan uvid u moguće buduće poslovanje učenika. Iz Ekonomske škole uputili su zahvalu tvrtki Univerzal d.o.o. i Gradu Đakovu na pomoći i potpori pri organizaciji Sajma.

Izvor|Foto: Ekonomska škola “Braća Radić”