U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku jučer (25. travnja 2024. godine) je otvoren 1. Festival otpada u Hrvatskoj – Eco City Waste Fest. Festival je okupio gradska poduzeća, žurne službe, udruge, sportske klubove i privatna poduzeća koja se bave zbrinjavanjem otpada kako bi se posjetiteljima kroz interaktivne radionice, predavanja, zabavu i poučan sadržaj prezentirao njihov rad. Održava se u tjednu obilježavanja Dana planeta Zemlje što je odlična prilika školama i njihovim učenicima za terensku nastavu, praktično učenje o zbrinjavanju otpada, ali i gradskom gospodarstvu.

Brojnim uzvanicima i posjetiteljima na sajmu su se prigodno obratili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, predsjednik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i direktor Unikoma Igor Pandžić.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić rekao je kako mu je drago da se 1. Festival otpada održava u Osijeku koji je dvostruki nositelj nagrade Eco Citya. -Jedan je od razloga i taj što je Osijek jedini od velikih gradova koji prešao stopu od 50% odvojenog prikupljenog otpada te je kao takav predvodnik i uzor mnogim gradovima. Osječani i Osječanke odvajaju otpad na kućnom pragu što je najveći standard u prikupljanju otpada i jedan smo od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, imamo i svoju kompostanu te smo prepolovili odvajanje miješanog komunalnog otpada – rekao je Radić koji je dodao kako su ključ osječkog uspjeha u gospodarenju otpadom dobra infrastruktura, savjesni i odgovorni građani koji od vrtićke dobi uče o otpadu.

Na otvorenju Festivala otpada, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen rekao je kako Osijek ima moderan i cjeloviti sustav gospodarenja otpadom te da je u posljednjih nekoliko godina Vlada RH uložila 500 milijuna eura u komunalnu infrastrukturu gospodarenja otpadom. – Osijek je mnogo uložio u infrastrukturu i čestitam im na ispunjenju ciljeva u gospodarenju otpadom. Današnje događanje podsjeća nas na ono što je izrazito važno, a to je edukacija i informiranje. U Fondu imamo slogan „Krenimo od sebe“ i ovo je izvrstan primjer toga – kazao je Balen.

Organizatorima je čestitke uputio i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić. – Želim istaknuti kako je Osječko-baranjska županija među vodećima u Hrvatskoj po rastu stope odvajanja prikupljenog otpada i oporabe otpada. Iznimno je važno što su u ovu kampanju uključena djeca koja će kroz zabavne i edukativne radionice učiti o čuvanju okoliša – poručio je Miletić te dodao kako mu je drago da se ova nova manifestacija odvija u Gospodarskom centru OBŽ-a te da je popunjenost do kraja godine izvrsna.

Direktor osječkog komunalnog poduzeća Unikom Igor Pandžić kazao je kako će u dva dana 1. Festival otpada posjetiti djeca iz svih osječkih osnovnih škola i vrtića te kroz brojne aktivnosti naučiti kako odvajati otpad.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija