Dan jedinstvenog europskog broja za žurne službe 112 u Republici Hrvatskoj i 19. godišnjica djelovanja Centra 112 u RH obilježeni su danas (8. veljače 2024. godine) prigodnim programom u Osijeku. Ispred i u poslovnim prostorijama Područnog ureda civilne zaštite Osijek održan je program pod nazivom „Dan otvorenih vrata Centra 112“, koji su obišli učenici osječkih osnovnih škola Vladimira Becića i Svete Ane, a na Trgu Ante Starčevića upriličeno je svečano podizanje zastave s logotipom 112.

– Broj 112 je u 19 godina svog postojanja stekao povjerenje hrvatskih građana jer bi, prema istraživanju Europske komisije, čak 89 % njih biralo taj broj ako im je potrebna pomoć neke hitne službe. To je visoko iznad prosjeka Europske unije, u kojoj bi jedinstveni broj za slučaj opasnosti zvalo 74 % građana. Taj podatak nam govori da građani vjeruju sustavu civilne zaštite u trenutcima velikih nesreća, kojih nažalost, nije nedostajalo u posljednjih nekoliko godina na području Osječko-baranjske županije. Zbog toga mi je drago da će ovih dana na središnjem osječkom trgu biti izvješena zastava jedinstvenog broja 112 i Ravnateljstva civilne zaštite, kao podsjetnik na sve ono što su pripadnici sustava civilne zaštite učinili za stanovnike naše županije – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije.

Pročelnik PUCZ Osijek Zvonko Grgec istaknuo je da je Centar 112 u Osijeku tijekom 2023. godine zaprimio oko 75.000 poziva građana, a prema župnim službama Centar je uputio još 45.000 poziva, što je ukupno oko 4.000 sati vođenih razgovora. Ti pozivi odnose se na oko 35.000 događaja, najviše na medicinske, zatim sigurnosne i složene gdje su morale intervenirati dvije ili više službi te više od 1.200 vatrogasnih događaja.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin čestitao je Dan jedinstvenog broja 112 i zahvalio svim pripadnicima sustava civilne zaštite na koordiniranom djelovanju. – To se pokazalo osobito važnim u posljednjih godinu dana kada smo imali nekoliko ugroza, poput velikog požara u krugu tvrtke Drava International gdje je do izražaja došla važnost složnog i uigranog djelovanja svih sastavnica sustava civilne zaštite. Tada smo zaista svjedočili koliko je velik taj sustav i osim policije, vatrogasaca i hitne pomoći, uključuje niz gradskih i privatnih tvrtki koje su također dale svoj nesebičan doprinos zaustavljanju i saniranju požarišta – kazao je Vulin.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija