U Josipovcu Punitovačkom, nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa opet je u poslijepodnevnim satima 30. travnja ispred josipovačke crkve sv. Mihaela arkanđela u organizaciji josipovačke Matice slovačke i SKUD-a „Braća Nanas“ podignuto na tradicionalan način, ručno,  majsko, svibanjsko drvo, majban ili majpan, kako se već naziva u sredinama u kojima se podiže, koji centimetar više od 28 metara, s hrvatskom i slovačkom zastavom u ukrašenoj krošnji  koju je mladež ukrasila.

Tradicionalno je to postavljanje drveta, ove godine graba, na starinski način, s tri konopca i troje ljestava, a u podizanju samog drveta sudjelovalo je više od trideset osoba. Brojni su mještani promatrali podizanje drveta za koje je trebalo iskopati rupu dubine veće od 2 metra, odnosno 10% visine drveta.

Podizanje majpana dvoje mladih pratilo je svirkom na tradicionalnoj slovačkoj harmonici heligonki, čula se i pjesma, djeca i ženski svijet promatrača dobili su sladoled, podizači majbana i muški promatrači počašćeni su osvježenjem, a za sve su članice Matice ispekle kolača i pripravaka od dizanog tijesta.

Temeljem prikupljenih podataka koje je prikupljao godinama kroničar ovog kraja Mirko Knežević, o visinama majskog drveća u selima Đakovštine i šireg područja Slavonije Josipovačko majsko drvo jedno od najviših čije je postavljanje ručno, bez imalo korištenja tehničkih pomagala – podizanje, kopanje rupe, bez bagera, dizalica.

Svake godine visina drveta prelazi 25 metara.

Tekst|Foto: Mirko Knežević