Ovaj tjedan u Centru za kulturu Đakovo možete pogledati film Free Guy, a u sklopu Ljetnog kina bit će prikazani filmovi Tuga i slava i Ljeto “85.

Free Guy

Izvorno ime: Free Guy
Redatelj: Shawn Levy
Uloge: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Lil Rel Howery, Utkarsh Ambudkar, Taika Waititi
Žanr: akcija, komedija
Trajanje: 115 minuta
Godina: 2020.
Država: SAD

14.8.2021., subota, 17.00 sati
14.8.2021., subota, 20.00 sati

Guy je usamljeni bankar koji otkrije da je zapravo pozadinski lik (NPC – non playable character) u svjetskoj video igri Free City. Taoci, pljačke, eksplozije, otmice i ubojstva dio su njegovog svakodnevnog života. Ipak jednog dana mu “pukne film” te uzima sudbinu u svoje ruke.

Tuga i slava

Izvorno ime: Pain & Glory
Redatelj: Pedro Almodóvar
Uloge: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Leonardo Sbaraglia
Žanr: drama
Trajanje: 113 minuta
Godina: 2019.
Država: Španjolska

12.8.2021., četvrtak, 20.30 sati, *ljetna pozornica Strossmayerovog parka u Đakovu

Film „Tuga i slava“ donosi nam priču o ponovnim susretima iskusnog Salvadora Malla, filmskog redatelja koji fizički propada. Neki od njih događaju se licem u lice, drugi se odvijaju u njegovom sjećanju: njegovo djetinjstvo 60-ih kada je s roditeljima emigrirao u selo u Valenciji u potrazi za boljim životom, njegovoj prvoj žudnji, prvoj pravoj ljubavi u Madridu tijekom 80-ih, boli koja je uslijedila nakon prekida te ljubavi dok je ona još uvijek bila na vrhuncu, njegovom pisanju kao jedinoj terapiji da zaboravi nezaboravljivo, njegovom ranom otkrivanju kinematografije i praznini, beskonačnoj praznini koja je odgovorna za njegovu nesposobnost daljnjeg bavljenja filmom. Film „Pain and Glory“ priča nam priču o kreaciji, o tome koliko ju je teško odvojiti od vlastitog života i o strasti koja toj kreaciji daje razum i nadu. U prisjećanju na vlastitu prošlost, Salvador osjeća snažnu potrebu za istom, a u toj potrebi možda se krije i njegov spas.

Ljeto “85

Izvorno ime: Été 85
Redatelj: François Ozon
Uloge: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge, Valeria Bruni-Tedeschi, Melvil Poupaud
Žanr: drama, komedija
Trajanje: 90 minuta
Godina: 2020.
Država: Francuska

13.8.2021., petak, 20.30 sati, *ljetna pozornica Strossmayerovog parka u Đakovu

Kada se 16-godišnji Alexis nasuka na obali Normandije, 18-godišnji David ga spašava poput pravog junaka. Alexis ubrzo shvaća da je upravo upoznao prijatelja iz snova. Ali hoće li ti snovi trajati duže od samo jednog ljeta? Priča filma odvija se u ljeto 1985. godine. Film Ljeto ’85. službeno je izabran za službenu konkurenciju filmskog festivala u Cannesu, a također je pokupio i čak 12 nominacija za francusku nagradu Cesar te nominaciju u kategoriji najbolje režije za nagradu Europske filmske Akademije.

Izvor: Centar za kulturu Đakovo