U kripti katedrale Sv. Petra u Đakovu danas je otvorena izložba „Kiparevo svjedočenje vjere“ akademika Kuzme Kovačića. O kiparevu djelu govorili su izv. prof. dr. Vladimir Dugalić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, autor izložbe Milan Bešlić, a nazočnima će se obratio i akademik Kovačić. Izložbu je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. Kako je istaknuo govoreći o izložbi izv. prof. dr. Vladimir Dugalić, akademik Kovačić spojio je dva Strossmayerova cilja, religioznu tematiku i odgaja narod. Istovremeno, dodao je, postavlja nove standarde u hrvatskoj umjetnosti o čemu svjedoče mnoge nagrade i priznanja. On svoja djela nije stvarao po narudžbi nego su, rekao je, izričaj njegove vjere i promišljanja.

– On svjedoči da vjera oplemenjuje umjetnost i daje snagu za nove izričaje, zaključio je Dugalić. Gradonačelnik Mandarić izrazio je zadovoljstvo što je ova izložba otvorena u Đakovu. Za grad Đakovo i njegove građane značajno je što će moći posjetiti ovu izložbu u prostoru kao što je kripta katedrale, rekao je među ostalim gradonačelnik Mandarić. Autor izložbe Milan Bešlić je istaknuo kako si iz kršćanskog sjemena niknuli prvi Kovačićevi kiparski plodovi.

– Plodni i raznovrsni kiparski opus Kuzme Kovačića razvijao je svoju stvaralačku putanju i izgrađivao autorsku osobnost u dva tipa diskursa koji se mogu pokriti terminima apstraktno i figurativno. Oba su snažno obilježila njegovo kiparstvo, štoviše, i po tom se Kovačićevo djelo prepoznaje u suvremenoj hrvatskoj likovnoj produkciji, rekao je Bešlić. Izložbu je otvorio nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. U svojoj uvodnoj riječi u katalogu izložbe, nadbiskup je napisao kako mu je kao šestom nasljedniku na biskupskoj stolici biskupa Strossmayera u Đakovu velika radost što u njegov grob, u kripti njegove katedrale sv. Petra u Đakovu, koja je simbol njegova života, djela, pastirske službe i svih njegovih nastojanja, započinje niz povremenih izložbi kiparskog i drugog umjetničkog stvaralaštva.

Izvor: Grad Đakovo