Na Đakovačkom korzu, u kući Reicshmann od srijede, 15. studenog 2023. možete pogledati zanimljive fotografske izložbe, o NASA-inom raketoplanu Atlantis, njegovim misijama, astronautima koji su putovali u svemir te općenito o razvoju astronautike u svijetu i najznačajnijim misijama od kojih je svakako najzanimljivija ona o gradnji Međunarodne svemirske postaje koja je i dalje u upotrebi, ali i misiji Hubble svemirskog teleskopa. Savršen povod za lansiranje SpaceX-ovog novog Starshipa u petak, 17. studenog 2023. između 14:00 i 18:00 sati po našem vremenu.

15. studenog se u Centru za kulturu Đakovo održalo i zanimljivo predavanje vrsnog znanstvenika na području geologije, te posebice proučavanju asteroida i njihovih dosadašnjih utjecaja na Zemlju, dr. sc. Tihomira Marjanca pod nazivom “Kako spriječiti impakt?” gdje je publika saznala odgovore na pitanja što su to asteroidi, kakvu opasnost predstavljaju te možemo li se uopće obraniti od te opasnosti, koja iako možda udaljena, svakako će nas zadesiti, samo je pitanje vremena – kada.

Iduće predavanje održati će dr.sc. Marina Čalogović, 21. studenog 2023. s početkom u 19:00 sati, u Centru za kulturu Đakovo, pod nazivom „Sve boje svemira“.

U suradnji s organizatorom Hrvatskim astronautičkim i raketnim savezom (HARS) i suorganizatorima Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Astronomskim astronautičkim društvom „Zadar“ u Đakovu se od 10. studenog do 10. prosinca održava Mjesec astronautike Đakovo 2023., uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Cijeli Mjesec astronautike organiziran je kako bi se djeci, mladima i odraslima približile svemirske teme za koje obično svi kažu da je moguće pratiti samo u Zagrebu, i da se u Đakovu i Slavoniji nikad ništa ne događa, a posebice ovakve vrste, pa sada kada imamo priliku organizirati ovakva događanja u Đakovu, da upravo djeca i mladi te odrasli dobiju željeno znanje. Zahvaljujemo se Gradu Đakovu i Centru za kulturu Đakovu na ustupljenim prostorima i potpori programa!

Izvor|Foto: Astro Orion