U petak, 8. listopada u Muzeju Đakovštine održana je javna tribina “Đakovčani na omladinskim radnim akcijama” u kojoj su sudjelovala šestorica Đakovčana – Oto Tosenberger, Tomislav Vuković. Darko Angebrandt, Branko Čavala, Boro Šarić i Damir Rac, sudionici ORA tijekom 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća.

Dvojica sudionika, Oto Tosenberger i Tomislav Vuković radili su u SSOH-u i na taj način bili uključeni u rad omladinskih akcija, Tosenberger je bio angažiran oko odluka na koju će se radnu akciju prijaviti brigada, za zidne plakate, novine i oglašavanje. Vuković je bio direktno uključen u natječaje na koje bi se brigada prijavljivala s namjerom za sudjelovanje u nekoj od ponuđenih radnih akcija. Obojica ističu da su radne akcije bila dobra prilika za školovanje, tečajeve i dokazivanje radne sposobnosti za mlade ljude.

Branko Čavala je, kao član Saveza izviđača, sudjelovao u uređenju otoka Obonjana za potrebe izviđača iz cijele zemlje, tzv. “Otok mladosti”. Radili su na izgradnji prostora i uređenju okoliša. Svi Đakovčani koji su radili zajedno s njim na tim radnim akcijama 1975. i 1976. su nagrađeni značkama za uzoran rad. On naglašava da su unatoč teškom fizičkom radu druženje, pjesma i ples bili ono što je povezivalo sudionike radnih akcija.

Boro Šarić je sudjelovao na radnoj akciji u Nišu. Unatoč teškom fizičkom radu i tome što je bio toliko mlad da su ga jedva primili u brigadu, trudio se “održati korak” sa starijim kolegama. Istaknuo je da nitko od prisutnih nije razmišljao o ideologiji, motivacija im je bio rad za opće dobro, a posao im je olakšavala dobra logistika i bratimstvo s drugim brigadama.

Darko Angebrandt, koji je sudjelovao u ORA-ma Sisak, Priština i Korenica, prošao je put od trasera, preko brigadira do komandanta brigade. Bilo je i nezgodnih situacija, napominje, kao primjerice deaktivacija bombe koju su tijekom radne akcije pronašli, sami razminirali u jednoj vrtači i nastavili s poslom.

Nepostojanje ideologije i druženje uz rad naglašava i Damir Rac, koji je sudjelovao u tri radne akcije, gradnja Hidroelektrane Čakovec za koju je njegova brigada dobila i zlatne značke, Bijele stijene- Kamenska i Loznica kod Šamca.

Ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić, u ulozi medijatora Tribine, ukazao je na nužnost periodizacije omladinskih radnih akcija te naglasio afirmativni odnos “akcijaša” naspram rada, pogotovo manualnog, vrijednostima koje su u suvremenom hrvatskom društvu potisnute na socijalne margine.

Publika se nadovezala na razgovor s vlastitim iskustvima i zaključak je posve jasan- radilo se teško i naporno, ali za opće dobro te su iskustva koja su sudionici stekli kroz rad i druženje višestruka.

Izvor|Foto: Muzej Đakovštine