U Muzeju Đakovštine sinoć je otvorena izložba „Krapinski pračovjek“. Riječ je izložbi čiji je autor ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, a koja prezentira bogati znanstveni opus Gorjanović- Krambergera (knjige, karte, monografije), fosilne ostatke izumrlih životinja (špiljskog medvjeda, pragoveda, stepskog bizona, vunastog mamuta i dr.), s posebnim naglaskom na prikaz života i kulture krapinskih neandertalaca.

Zahvaljujući monumentalnom otkriću Dragutina Gorjanovića-Krambergera 23. kolovoza 1899. godine, nalazište pračovjeka Hušnjakovo u Krapini  upisano je velikim slovima na svjetsku znanstvenu kartu. Gorjanović-Kramberger je na Hušnjakovu prikupio najbrojniju i najbogatiju zbirku neandertalskog čovjeka na svijetu. Zbirka broji oko 900 komada ljudskih fosilnih ostataka, više od 2000 ostataka životinjskih kostiju te 1200 kamenih alatki koje su dokaz materijalne kulture krapinskog pračovjeka. Izložbu možete pogledati do 31. listopada ove godine.

O izložbi je govorila ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić rekavši kako Đakovčani narednih dana mogu vidjeti dio bogatstva koje se nalazi u Krapini. Autor izložbe Jurica Sabol podsjetio je na povijest nekadašnjeg Muzeja evolucije koji je djelovao sve do 2010. godine, kada je otvoren novi stalni postav Krapinskih neandertalaca. U deset godina, kako je rekao, obišlo ga je više od milijun posjetitelja.

Najatraktivniji dio otvorenja izložbe svakako je bila nazočnost članova Udruge krapinskih neandertalaca.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo