U Muzeju Đakovštine sinoć je otvorena izložba „Neustrašive žene“. Riječ je o ilustracijama stotinu žena koje su obilježile hrvatsku povijest ili obilježavaju njezinu sadašnjost kroz djelovanje u znanosti, umjetnosti, politici, kulturi, sportu i drugim područjima.

Ilustracije su djela 23 autorice, a izrađene su olovkom, ugljenom, kredom, akrilom, ali i suvremenim tehnikama kao što su digitalne ilustracije, i obuhvatile su žene od Jelene Zrinske, Katarine Zrinski, Marije Jurić Zagorke, pa sve do Janice Kostelić, Josipe Lisac i drugih suvremenica.

Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja, istaknula je večeras kako se izložba temelji na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” autorice Tatjane Barat, i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku”, autorice Rosie Kugli.

-Medij ilustracije nije toliko zastupljen u nas kao drugi, pa nam je to draže što su stotinu ilustracija hrabrih, neustrašivih žena izradile 23 etablirane ilustratorice koje su nagrađivane u Hrvatskoj i inozemstvu. Izložba je lani bila postavljena u 10 gradova, obuhvaća ilustracije stotinu neustrašivih žena – hrvatskih liječnica, redateljica, pilotkinja i padobrankinja, političarki, znanstvenica, sportašica i drugih, a koje su krčile put novim generacijama žena i to u vrijeme kada neke među njima nisu imale pravo glasa, pravo na pismenost i dr. Stoga izložba ima edukativan, informativni karakter i u fokus, dakako, stavlja žene, rekla je Švec Španjol.

Izložba obuhvaća i dvije žene iz Đakova i okolice pa su tu i ilustracije prve hrvatske kazališne redateljice i glumice Zore Barlović Vuksan, rođene 1886. u Đakovu, te prve hrvatske pilotkinje i padobrankinje Katarine Matanović, rođene 1913. u Vuki nedaleko od Đakova. Lik Zore Barlović Vuksan na otvorenju izložbe utjelovila je glumica Dora Bogdanović.

-I brojne Đakovčanke iz novije prošlosti grada isto se mogu svrstati među neustrašive žene poput prve kustosice Muzeja Đakovštine Hedvige Deker, spikerice Nade Varšave kroz njen bogat društveni angažman, Marije Švarcmajer za humanitarni rad, slikarice Vjere Biller, glumice Jelene Lovrić Vlajki, samouke etnografkinje Lucije Karalić i drugih, rekla je ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić, dok je izložbu otvorio gradonačelnik i saborski zastupnik Marin Mandarić. -Interesantan naslov izložbe doslovno privlači pažnju tko su sve te neustrašive žene iz hrvatske povijesti i sadašnjosti. Ona je možda i lekcija o emancipaciji, a ova tema nije završena. Neka izložba današnjim mladim djevojkama posluži kao inspiracija, poruka da su snovi ostvarivi, a zvijezde dohvatljive, poručio je Mandarić.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo