“Sto godina Hrvatskog lista – od Lista do Glasa” naziv je u petak 11. veljače u Muzeju Đakovštine otvorene izložbe autorice dr. sc. Marine Vinaj, voditeljice Odjela knjižnice u Muzeju Slavonije.

Uvodno su o izložbi govorili ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić i ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling. Rečeno je kako se za izložbu o upravo ovom listu autorica odlučila zato jer nijedne novine tog vremena nisu toliko opsežno pisale o Osijeku i okolici i drugim gradovima u Slavoniji i Baranji, kao što su i Đakovo i Đakovština, ali i donosile i vijesti iz Zagreba, pa čak i svijeta, te su njihove rubrike pratile različite tematike kao što su sport i moda. Hrvatski list su postale najčitanije novine, a oblikovale su se prema društvenim potrebama i gospodarskim i političkim događanjima od 1920. godine kad su počele izlaziti, pa sve do 1945. godine kad su prestale izlaziti. Nakon prestanka tiskanja Hrvatskog lista 1945. godine ubrzo je počelo tiskanje Glasa Slavonije. Izložba donosi pregled najzanimljivijih vijesti iz tog vremena, kao i uvid u statističke podatke o popularnosti i primjerke knjiga tiskanih u Biblioteci Hrvatskog lista.

O sadržaju Lista govorila je i knjižničarka Muzeja Đakovštine knjižničarka Andrea Heđi, dok je izložbu otvorila ravnateljica Marina Božić.

Među posjetiteljima izložbe bio je i nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. dr. Đuro Hranić koji je sa velikim zanimanjem iščitavao sadržaj stranica Hrvatskog lista.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo