U Makarskoj je 14. rujna 2019. godine otvoren jesenski sajam Domaće je najbolje i Festival Obruč u suorganizaciji gradova prijatelja Grada Makarske i Grada Đakova.

Veliko zanimanje kupaca na samom početku Jesenskog sajma ‘Domaće je najbolje’ na Trgu 156. brigade Hrvatske vojske znak je da se ova manifestacija, a koja traje do 22. rujna, željno čekala. Ponuda je itekako bogata jer ove godine Makarskoj je grad partner Đakovo s kojim Makarani njeguju prijateljske odnose dugi niz godina, a sada su počeli i na gospodarskom planu. Tako se Đakovčani na Sajmu predstavljaju s petnaestak OPG-ova i udruga.

Sajam je otvorio zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić. Uz srdačnu dobrodošlicu zaželio je da proizvodi nađu put do srca kupaca, ali i da posluži lijepo vrijeme. Zahvalivši se na gostoprimstvu i sa željom da se kući vrate s najljepšim uspomenama dogradonačelnik Đakova Antun Galić prenio je pozdrave gradonačelnika Marina Mandarića istaknuvši da je svojim sudjelovanjem jesenskom sajmu njihov grad prenio svoj sajam ‘Obruč’, i na najljepši način povezao plavu i zelenu Hrvatsku.

Kušati i kupiti se može uistinu svega. Na Sajam, osim dobre atmosfere, koju je na otvaranju uljepšala klapa ‘Srdela’, privlači miris fritula, a kad se zakorači u ‘Domaće je najbolje’ nepca i oči imaju se čemu radovati.

Nudi se od suhih smokava, jabuka, meda, džemova, kolača, tjestenine, likera, vina, kraft piva do suhomesnatih proizvoda, sireva, raznih ulja, čajeva, kozmetike… I ljubitelji odjevnih predmeta, nakita i posteljine doći će na svoje. Suveniri s makarskog Jesenskog sajma u kućama će im rađati najljepše emocije.

Obilazeći sajam mogu se uočiti zanimljivosti, a prva otkriva da Sajam ima budućnost. Prvi put u Makarskoj svoje je proizvode izložila Učenička zadruga ‘Strossmayer’ Srednje strukovne škole ‘Antuna Horvata’ Đakovo. Od profesora agronomije Drage Smoje doznajemo kako školu pohađa više od osamsto učenika. Budući poljoprivredni tehničari predani su znanju i inoviranju tako da su se maturantice Lora Jaman i Danijela Gregić pohvalile sirom, marmeladama, kućicama za ptice, potvrdivši da je u njihovom razredu već odavno na djelu ‘Škola za život’.

OPG ‘Kalić Zvonimir’ ima titulu najboljeg poljoprivrednika u Hrvatskoj u 2019. godini. S razlogom, proizvodi od konoplje koji objedinjavaju eko i zdravlje vrlo su traženi, a odmah se vidjelo i na makarskom sajmu. Na štandu Mire Božur može se dobiti šokačka klapa ali i obući haljina u etno stilu koju su izradile njezine ruke. OPG BIS pobrinuo se za kraft pivo.

Katica Čuljak i Darija Vranješ donijele su kozmetiku i med, OPG Milić već je dobro znan svima koji vole dobra pršut i sir, a Hildegard svojim kozmetičkim proizvodima jamči ljepotu. Na više od dvadeset štandova ponuda je bogata i raznovrsna.

Tjedan dana, koliko će Jesenski sajam ‘Domaće je najbolje’ biti otvoren, Trg 156. brigade HV je mjesto koje valja posjetiti.

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova; Makarsko Primorje