U zadnja 24 sata u laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek za područje Osječko-baranjske županije testirano je 297 uzoraka od kojih je 98 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (41), Belišće (8), Đakovo (7), Donji Miholjac (4), Našice (4), Valpovo (3) i Beli Manastir (1). Sedam novopozitivnih osoba su iz Darde, po četiri s područja općina Čepin i Koška, po dvije s područja općina Bizovac, Erdut i Trnava, a po jedna osoba je s područja općina Bilje, Draž, Drenje, Đurđenovac, Kneževi Vinogradi, Marijanci, Petrijevci, Satnica Đakovačka i Magadenovac.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo OBŽ od početka epidemije u ožujku do sada na području Osječko-baranjske županije pozitivan nalaz na koronavirus utvrđen je za 4.539 osoba, a do sada je izliječeno 3.071 osoba.

Na liječenju u KBC-u Osijek trenutno se nalazi 134 pacijenata oboljelih od COVID-19 od kojih su 29 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 oboljelih od COVID-a.

U Respiracijskom centru KBC-a Osijek jučer su preminule dvije muške osobe iz Osijeka, rođene 1946. godine, odnosno 1956. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali druga teška oboljenja.

Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 4.885 kontakata pozitivnih osoba.

Policija je provela 15 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Tijekom vikenda službenici Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata proveli su 87 nadzora, uglavnom noćnih klubova i ugostiteljskih objekata. Pri tomu su zatekli tek nekoliko nepravilnosti koje su odmah otklonjene. Primjetno je kako je primjena epidemioloških mjera sve kvalitetnija te da se smanjuje broj osoba na javnim okupljanjima i u objektima.

Na danas održanoj sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije između ostalih tema upozoreno je na problem koji se posljednjih dana povećava te ugrožava rad hitnih službi, osobito Zavoda za hitnu medicinu OBŽ. Naime, samo u zadnja 24 sata na dežurni telefonski broj hitne pomoći u Osijeku javilo se 320 građana, a većina poziva odnosila se na pitanja u vezi COVID-19. Na taj način ugrožen je normalan rad ove hitne službe jer zbog zagušenosti linija postoji opasnost da vezu ne dobiju građani koji su u kritičnoj situaciji i po drugim bolestima i izvanrednim situacijama. Stožer CZ OBŽ stoga moli građane da za pitanja o COVID-u koriste broj 113 koji je aktivan upravo za pitanja koronavirusa, a u tijeku su pripreme za otvaranje još jednog call centra u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ koji će odgovarati na takve upite.

Osječko-baranjska županija: službeno izvješće za javnost