U Osijeku je jučer (12. ožujka 2024. godine) u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Udruženja sportskih klubova HGK održan Okrugli stol o temi: Postojeća ograničenja poreznog tretmana ulaganja u sport i sportske klubove – rasprava o inicijativi Udruženja sportskih klubova HGK za promjenama poreznog okvira. Uz predstavnike 40 sportskih klubova iz 5 slavonskih županija, ali i drugih dijelova Hrvatske te 20 gospodarstvenika skupu su nazočili predsjednik Udruženja sportskih klubova HGK i direktor RK Zagreb Vedran Šupuković, član Uprave Nexe d.d. Našice i predsjednik RK Nexe Našice Josip Ergović, glavni tajnik Sportske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković, predsjednik Zajednice osječkog sporta Alen Nađsombat te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

-Današnja tema je izuzetno značajna i važna jer je Osječko-baranjska županija Europska regija sporta u 2024. godini. Želimo dati dodatan naglasak temama koje će pomoći razvoju sporta, a prije svega se odnose na porezna i ostala rasterećenja onih gospodarstvenika koji žele ulagati u sportske aktivnosti. Bilo bi dobro kada bi ta ulaganja bila posebno usmjerena prema mladima, ali bilo kakva ulaganja u sport višestruko se kasnije vraćaju kroz zdravije i aktivnije društvo. Uvjeren sam da će i ova tribina dati jedan poticaj da na nacionalnoj razini uspijemo realizirati porezna rasterećenja radi ulaganja u sportske aktivnosti – rekao je Miletić.

O koracima koji su učinjeni u posljednjih 10 mjeseci rada Udruženja sportskih klubova govorio je njihov predsjednik Vedran Šupuković. -Izašli smo i sa službenim prijedlogom porezne reforma kada je u pitanju financiranje i funkcioniranje sporta kojeg smo predali državnim tajnicima u Ministarstvu turizma i sporta, a očekujemo i sastanak s resornom ministricom i ministrom financija. Vlada je već usvojila povećanje neoporezivih naknada sportaša amatera i sportaša stipendista. Predlagali smo da to povećanje bude s 232,00 eura na 1000,00 eura, a u E-savjetovanju je bilo povećanje na 560 eura. Možemo reći da smo s tim zadovoljni i kako je to prvi rezultat našeg rada u relativno kratkom roku – poručio je Šupuković te dodao da je prioritet u sljedećem razdoblju preko poreznih olakšica gospodarstvenicima i sponzorima učiniti ulaganje u sport komercijalno atraktivnijim.

O financijskim nedaćama koje muče momčadski sport govorio je i dopredsjednik RK Bjelin Spačva Vinkovci Josip Mečić. – Loše financijsko stanje, nedostatak sponzora i neadekvatni uvjeti za treniranje i igranje doveli su nas do toga da smo u nekoliko navrata razmišljali o gašenju kluba. Ipak, inicijativa Udruženja dala nam je poticaj da se borimo i nadamo boljim vremenima, uvelike su nam pomogle i nove porezne promjene, ali ima još prostora za poboljšanje – pojasnio je Mečić.  

Suradnja sporta i gospodarstva jedini je smjer za revitalizaciju sportskih klubova i postizanje zapaženih uspjeha, poručeno je na sastanku na kojemu su gospodarstvenici naglasili kako je investicija u sport za njih plus u mnogim aspektima.

NEXE Grupa već godinama ulaže u razvoj sporta na svim lokacijama svog poslovanja. Namjera nam je  promicati bavljenje sportom kod djece i mladih, a ulaganje u profesionalni sport, gdje se ističe ulaganje u RK Nexe, pridonosi i prepoznatljivosti našeg brenda. Aktivnom ulogom u Udruženju sportskih klubova HGK želimo potaknuti promjene koje će rezultirati većim ulaganjima u sport, kao i dodatnom popularizacijom sporta među mladima, stvarajući  pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu i kvalitetu života ljudi”, istaknuo član Uprave NEXE d.d. i predsjednik RK Nexe Našice Josip Ergović.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija