Uz prigodan program, jučer je (8. travnja 2024. godine) u Gackoj ulici u Osijeku svečano otvoren „IT poslovni centar“, središnja zgrada specijalizirane mikro gospodarske zone „IT park Osijek“. Novi Centar se prostire na površini od 4.264 m2, odnosno od prizemlja i tri kata sadrži uredske prostore, modularne konferencijske sale, prostore za zajednički rad oko 30 osoba, informatički laboratorij, multifunkcionalne prostore za radionice i druge sadržaje koji su namijenjeni tvrtkama u sektoru IT-a, a njegovom izgradnjom ujedno je stvorena atraktivna infrastruktura za privlačenje, rast i razvoj ovog sektora. Osim toga, Grad naravno nudi i niz pogodnosti za investitore u Poduzetničkoj zoni „IT park“.

Svečanosti su nazočili gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, predsjednik udruge Osijek software city Mihael Tomić, direktor tvrtke OS centar d.o.o. Antonio Lozančić, predstavnici izvođača radova i drugi uzvanici.

– Danas je jako lijep dan za grad Osijek, za IT scenu u gradu Osijeku, kao i za mene jer otvaramo modernu zgradu IT poslovnog centra na području IT parka. Cijela vrijednost IT parka je 9,6 milijuna eura, a ove zgrade je 8,7 milijuna eura. Izgradnja je počela u listopadu 2022. godine i svi rokovi ispoštovani. Ovdje planiramo da će raditi oko 200 ljudi iz IT sektora koji je brzorastući u cijelom svijetu, pa tako i u Gradu Osijeku gdje je trenutno oko 1.500 zaposlenih u tom sektoru – rekao je gradonačelnik Radić te dodao da se prvi „stanari“ IT poslovnog centra očekuju početkom lipnja.

Naglasio je da Grad Osijek bilježi rekordnu zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost. Tako u gradu Osijeku trenutno ima 2.700 zaposlenih više nego prije tri godine te je u tijeku veliki investicijski zamah, odnosno 84 projekta u vrijednosti 350 milijuna eura. IT centar i ovaj dio grada, kaže gradonačelnik, dobit će na još većem značaju kada u blizini bude izgrađen Klinički bolnički centar Osijek, čija je planirana vrijednost 700 milijuna eura.

– Prije 3-4 godine na ovom mjestu stajali smo na livadi i u šikari te smo i bivšu gradsku vlast nagovarali da sagradi  upravo nešto ovako. Evo, zgrada je gotova, a uskoro će u nju useliti gospodarstvenici iz IT sektora, što je i smisao cijelog ovog kvarta. To je upravo ono što zagovaramo u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, a to je stvoriti preduvjete za razvoj gospodarstva. To i činimo, a rezultati su odlični. Ove godine na području Osječko-baranjske županije otvoreno je 625 obrta više u odnosu na prošlu godinu, što je iznad nacionalnog prosjeka koji iznosi 10,3 posto, a županijski prosjek novih obrta je 11,2 posto. U tom smjeru ćemo nastaviti zbog otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta, a najvažnije je da to trebamo i moramo i zbog povratka naših stanovnika. Poticaji Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije za razvoj gospodarstva su urodili plodom i na tome nećemo stati. Nastavljamo dalje u zajedništvu i na putu koji smo zacrtali jer vidimo da se Grad Osijek kao centar istoka Hrvatske odlično razvija i na taj način je poticajan i za ostale jedinice lokalne samouprave – poručio je Lukić.

Državni tajnik Domagoj Mikulić je pohvalio Grad Osijek kao velikog, kako je rekao, možda i najvećeg korisnika sredstava Europske unije u Republici Hrvatskoj. – Među projektima koji su realizirani je i ovaj fenomenalni IT park koji će uskoro postati dom većem broju IT stručnjaka  i tvrtki s ovoga područja. I upravo zbog toga mi je drago da smo kao ministarstvo mogli sudjelovati u ovakvom projektu s više od 4 milijuna eura kroz ITU mehanizam. Razvoj grada Osijeka nastavlja se i dalje, a kroz novi fond ITU mehanizma za Grad Osijek predviđeno je 55 milijuna eura, tako da ćemo uskoro imati priliku otvarati ovakve i slične objekte diljem Osijeka i Osječko-baranjske županije – najavio je Mikulić.

Predsjednik udruge Osijek software city Mihael Tomić pohvalio je projekt kao krunu suradnje Grada Osijeka, Osijek sofrware cityja i IT sektora. Smatra da IT park Osijek donosi dodatnu težinu i još snažnije stavlja Osijek na kartu IT industrije jer će se u nove zgrade smjestiti veliki broj tvrtki koje će naravno isporučiti mnoge sjajne projekte. – Izuzetno sam ponosan na svoju IT zajednicu i s ponosom nosimo epitet IT grada. Ovaj kapitalni projekt je od velikog značaja za IT zajednicu. Dugo se o njemu pričao, mnogi su bili skeptični hoće li ikad zaživjeti, no aktualna gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Radićem ga je uspješno završila. Postoji velika potražnja za prostorima kakve nudi Centar te, kako je rekao i gradonačelnik, kada budemo raspisali natječaj, vjerujem da ćemo ih odmah popuniti – rekao je Antonio Lozančić, direktor tvrtke OS centar d.o.o..

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija