U četvrtak, 24. ožujka 2022. godine u prostorijama Kulturnog centra u Osijeku održana je promocija video projekta Zeitzeugen. Učenicama 3.D razreda, Matei Šmehil i Dori Vukadin, kao i njihovim mentoricama, Silviji Profusek i Tanji Schleis, ovom prilikom uručene su zahvalnice za aktivno sudjelovanje u projektu. Rezultat projekta su i dva video uratka o životima “svjedoka vremena” iz Đakova.

Cilj video projekta Zeitzeugen ili Svjedoci vremena bio je jačanje kolektivne svijesti u smislu razmjene iskustava, budući da se o povijesti njemačke manjine u Osijeku i Đakovu te njihovoj sudbini ne zna mnogo. Kroz projekt pokušava se današnjim naraštajima približiti duh vremena, jer sada je posljednja prilika da zabilježimo priče starije generacije kao i pridati važnost individualnim životnim pričama pripadnika njemačke naicionalne manjine.

Suradnja mladih Gimnazije A. G. Matoša i svjedoka vremena, pripadnika Njemačke zajednice, zamišljena je kao međugeneracijski projekt. Projekt je započeo predavanjem u školi o njemačkoj manjini u Osijeku i Đakovu. Učenici su mogli postavljati pitanja i prijaviti se ako pokažu interes za projekt. Pod vodstvom mentorica nastavnica Silvije Profusek i Tanje Schleis, učenice 3. d razreda Matea Šmehil i Dora Vukadin napravile su popis pitanja o temama koje su željele saznati o povijesti njemačke manjine. Sugovornici, svjedoci vremena, upoznali su se s pitanjima i komentirali ih ako su htjeli nešto dodati ili o nekim određenim temama nisu htjeli pričati.

Drugi cilj projekta bio je sustavno objedinjavanje znanja o tome kakav je bio život prije Drugog svjetskog rata i što se promijenilo za njemačku manjinu nakon. Nastao je medij u smislu niza video uradaka, koji je olakšao komunikaciju među generacijama, budući da mladi ne znaju što su doživjeli njihovi djedovi i bake.

Projekt je predstavljen 24. ožujka 2022. godine u prostorijama Kulturnog centra uz nekoliko isječaka iz novo nastalih video uradaka.

Video snimke bit će postavljene na YouTube kanalu Njemačke zajednice, s hrvatskim i njemačkim titlovima kako bi bili dostupni široj publici. Poveznica se nalazi ispod:

Izvor|Foto: Gimnazija A. G. Matoša Đakovo