Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu danas (28. studenoga 2023. godine) na prigodnoj je svečanosti u Hotelu Osijeku obilježio 25 godina uspješnog djelovanja. Centar je osnovan 1998. godine, odmah sa sjedištem u Osijeku, a kao nacionalno ovlašteno tijelo za provođenje svih poslova iz područja sjemenarstva i rasadničarstva. Centar je danas jedan od najrazvijenijih takvih institucija u regiji i u samom je vrhu u Europskoj uniji. Zapošljava 42 stalna djelatnika, oko 15 sezonaca te surađuje sa 75 nadzornika na terenu.

– Centar je osnovan sa ciljem uređivanja tržišta na području sjemenarstva te po uzoru na razvijene europske zemlje. Svih ovih godina uspješno poslujemo i razvijamo se, a ostvarili smo kontakte sa svim relevantnim međunarodnim institucijama, pa i OECD-om. Danas je sjemenarstvo jedan od najprofitabilnijih sektora poljoprivrede te smo samodostatni u sjemenskoj proizvodnji u nekoliko sorti u Republici Hrvatskoj – istaknula je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana OBŽ Mato Lukić čestitao je djelatnicima Centra njihov veliki jubilej. – Zaista smo sretni što ovakav centar postoji na području istoka Hrvatske, i to upravo u našoj županiji. Kao što je poznato, pet slavonskih županija proizvodi gotovo 90 posto sjemena u Hrvatskoj, a jedna trećina cjelokupne sjemenarske proizvodnje dolazi iz Osječko-baranjske županije, što je velika vrijednost. Unazad nekoliko godina HAPIH i OBŽ imaju izvrsnu suradnju, i kroz Stožer civilne zaštite po pitanju aktualne afričke svinjske kuge, kao i svih analiza nakon požara u tvrtki Drava International, ali i drugih njihovih aktivnosti. Županija će im i dalje stajati na raspolaganju te očekujemo nastavak uspješne suradnje – poručio je Lukić.

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković je čestitala vrijedan jubilej te naglasila važnost Centra za Grad Osijek, kao i za razvoj poljoprivrede cijele Hrvatske.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija