Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. rujna. Tim povodom se diljem Europe organiziraju različite aktivnosti u školama. Tako je i u Osnovnoj školi Budrovci na poseban način obilježen Europski dan jezika radionicama na kojima su sudjelovali učenici i učitelji.

U obilježavanju Europskog dana jezika ove su godine sudjelovali učenici koji pohađaju dodatnu nastavu iz hrvatskog, engleskog i njemačkog jezika i izvannastavnu aktivnost iz geografije i tehničke kulture. Zamišljene su dvije radionice za učenike koje su vodili učitelji ovih predmeta.

Prva radionica započela je već na satu tehničke kulture na kojemu su učenici izrađivali drvene ploče, tj. putokaze prema određenom gradu. Ideja je bila da učenici pomoću računala izmjere zračnu udaljenost Budrovaca do određenog europskog grada. Drugi dio učenika je prevodio nazive gradova s hrvatskog na engleski i njemački jezik.

Idući zadatak bio je ispisati nazive tih gradova na tri jezika te njihovu udaljenost od Budrovaca na pripremljenim drvenim pločama.

U drugoj se učionici istovremeno odvijala druga radionica. Zadatak učenika je bio najprije iscrtati granice država Europe na stiroporu. Drugi dio učenika je bojao zastavice te pisao imena svih država u Europi na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Zastavice su zalijepljenje na čačkalice koje su postavljene u određenu državu iscrtanu na stiroporu.

Na kraju je preostalo drvene ploče s putokazima postaviti ispred škole, u čemu su sudjelovali svi učenici i djelatnici škole.

Igor Kretonić

Izvor i foto: OŠ Budrovci